Közélet

2014.01.31. 09:06

Szombattól életbe lép az új menetrend Pécsen

Új menetrendet léptet életbe Pécsett holnaptól a Tüke Busz Zrt. Új összevont járatok jönnek.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– A pécsi tömegközlekedésben jelenleg a peremkerületekből érkező utasok a város szélein lévő pályaudvarokon átszállásra kényszerülnek, ami hosszú várakozást jelent az utasoknak – közölte Bognár Szilvia, a Tüke Busz Zrt. kommunikációs munkatársa. A most kibővített úgynevezett fonódó hálózatban szempont volt, hogy a meglévő fölösleges kapacitás átcsoportosításával csökkentsék az esetleges zsúfoltságot a buszokon.

A menetrend átalakításának valódi költségeit júliusra látják, amikorra a bevételeket is ismerik. Az azonban már érzékelhető, hogy az új buszok jelentős megtakarítást jelentenek. Bognár Szilvia szerint azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a fonódó hálózat egyértelműen többletszolgáltatást és a szolgáltatás minőségének javulását jelenti.

Ettől függetlenül a társaság 2011 nyara óta nem hajtott végre jegy- és bérletáremelést, s most sem tervezi. Ugyanakkor tavaly ősztől megvásárolható a kedvezményes tanintézeti osztályjegy, s már elérhető a kisgyermekesbérlet is.

Átalakuló járatok – a főbb, sokakat érintő változások

- A fonódó menetrend leegyszerűsítve összevont buszjáratokat jelent. Ennek alkalmazásával kevesebb busszal is jobb szolgáltatást lehet nyújtani

- A 25-26-os buszok nem állnak meg az uránvárosi állomáson, hanem a mai 27-es vonalán továbbközlekednek a Budai Állomásig. A Rácvárosi úton 3600 utas érkezik Uránváros felé, kiknek többsége a belváros felé megy tovább

- A somogyi, hirdi, vasasi buszok közvetlenül jönnek a belvárosba. Az ottani utazók száma naponta 5-6 ezer fő, akik ezután átszállás nélkül juthatnak a városba

- A magyarürögi, deindoli buszok (22-23-24-es járatok) a 21-es vonalán Uránvárosból továbbmennek az Árkád északi megállójáig, majd onnan Kertvárosba, tehermentesítve a zsúfolt 70-es járatokat. A Magyarürögi út irányából naponta 3300 utas érkezik, nagy részük a Belvárosba indul

- A továbbiakban reggel az 1-es, 2-es és 4-es járatok sűrűbben indulnak

Az új rend nincs kőbe vésve, ha kell, módosítanak

– A Tüke Busz vezetésével és szakembereivel közösen tervezzük az új menetrendet, s közösen fogunk módosítani is azon, szükség szerint, a beérkezett észrevételek alapján – mondta lapunknak Pék A. Patrik, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület menetrendi és vonalhálózati referense. Hangsúlyozta: a mostani változtatás igazából egy tesztüzem, a cél az, hogy az igényekhez igazodjanak, ezért az ésszerű módosításokat meg fogják lépni.

Magyarul a menetrend nincsen kőbe vésve, hiszen ilyen nagy változásnál elképzelhetetlen, hogy ne legyen olyan igény, ami ne sérült volna, közölte Pék A. Patrik.

Céljuk, hogy a Tüke Busszal együtt rugalmasan igazodjanak a bevezetés időszakában beérkező észrevételekre. A rendszer alapvetően 40 százalékkal csökkenti az átszállásokat, és legfeljebb egy átszállás elég lesz ahhoz, hogy a közösségi közlekedést használók elérhessék céljukat.

A teljes cikk a pénteki Dunántúli Naplóban jelent meg! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!