Közélet

2014.01.14. 16:59

Világbajnok focista erősíti a PMFC-t

Nyolc éve oszlopos tagja a pécsi fociklubnak dr. Papp Zsolt sebész, traumatológus, aki a fiúk szerint is igazi „húzóember”, s még arra is odafigyel, hogy mindenki bírja szívvel a 90 percet.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Van sportmúltja a sportorvosnak?

– Egy évet fociztam együtt 1983-ban a PMSC-ben Róth Antival, Mészáros Ferivel, Lutz Jakabbal, Nagy Imrével meg a többiekkel mint középcsatár. Aztán még éveken át játszottam Mohácson és Komlón. Talán ezért is fogadnak el könnyebben a fiúk. No meg azért, mert a mi munkánk az ésszerű kockázatvállalásról szól, én pedig a pályatapasztalataim alapján ismerem a stikliket, s így engem igen nehéz megvezetni.

– Orvosként térdspecialista. Oda tud figyelni a szívre is? Hiszen annyi a szívhalál a meccseken.

– Ma minden eset sokkal nagyobb sajtóvisszhangot kap, másrészt jelentősen megváltozott a terhelés a régi időkhöz képest. Nem a futás mennyisége, hanem a minősége nőtt meg, gyakorlatilag 90 percig sprintben közlekednek a játékosok. Gond az is, hogy a szív született rendellenességeit csak speciális terhelési vizsgálatok tudjak kimutatni, s nem mindenki jut el ilyen kontrollra. Az én PMFC-s sportorvosi praxisomban négy focistát szűrtünk ki, s közülük kettőt meg is kellett műteni.

– A dopping mennyire gyűrűzött be a fociba?

– A játékosok közül sokan hisznek a csodaszerekben, a csúcsteljesítményt hozó táplálékkiegészítőkben. Mi vitaminokat adunk, és regenerációs szereket, aki mást is használni akar, az a szabályok szerint köteles velem egyeztetni. A csapatnál nem történt az elmúlt években doppingvétség, olykor pedig szúrópróba­szerűen zajlanak ellenőrzések.

– Kellett már életet mentenie a pályán?

– Nagyon ritkán történik az meg, hogy ütközés következtében veszélyes légzési gond lép fel, az ilyen esetek többségét a sajtó fújja föl. Viszont szívritmuszavar és szívmegállás miatt két szurkolónál már hajtottam végre meccs közben életmentő beavatkozást.

– Hogy is van ez: többszörös foci­világbajnok?

– Levezetésként még most is kispályázom a PMFC öregfiúkcsapatában, és a magyar orvosválogatottban játszom, ahol edző is vagyok. Az elmúlt húsz évben nyolcszor nyertük meg az orvosok foci-világbajnokságát, legutóbb 2012-ben Svédországban, idén pedig a nagy vb-vel egyidőben Brazíliában rendezik a mi tornánkat. Hogy mennyire nem gyenge a mezőny, azt jelzi, hogy az angolok, a brazilok, a spanyolok a legfőbb vetélytársaink.

Egyik alma sem esett messze a fájától

Dr. Papp Zsolt 1961-ben született Szekszárdon. Faddon nőtt fel, Pécsett, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1985-ben szerzett diplomát. Focizott a PEAC-ban, a PMSC-ben, Komlón és Mohácson, majd Bólyban fejezte be 1995-ben az aktív labdarúgást. Sebész, traumatológus, sportorvos, évekig a mohácsi kórházban dolgozott, most egyéni vállalkozóként operál, és Pécsett, Szentlőrincen, Komlón, Mohácson is praktizál. Judit lánya (29) orvos, Gábor fia (26) közgazdász és nemzetközi sakknagymester, Krisztina lánya pedig 11 éves.

Címkék#Pécs#pmfc
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!