Közélet

2014.02.06. 15:21

Fidesz: Tóth Bertalan tudhatott a pécsi buszok eladásáról

Tóth Bertalan pécsi MSZP-s képviselő közéletből való távozását követeli a pécsi Fidesz, miután szerintük egy jogerős bírósági ítélet a korábbinál is nagyobb gyanúba keverte a képviselőt a buszkiszervezési ügyben.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

- Jogerős bírósági ítélet szól immár arról, hogy Tóth Bertalan, a pécsi MSZP városházi frakcióvezetője tudhatott a pécsi buszok kiszervezéséről - jelentette be a hírt csütörtökön délután Pécsett, sajtótájékoztatón Decsi István pécsi Fidesz alelnök.

A fideszes politikus elmondta, hogy nemrégiben jogerős ítélettel ért véget az a rágalmazási per, amelyet Tóth Bertalan indított Komáromi István volt pécsi szocialista politikus ellen. Komáromi ugyanis egy nyilatkozatban, hivatkozva  a buszkiszervezésben fontos szerpet betöltő egykori Mecsekbusz Kft.-ügyvezető, Jahn Péter tanúvallomására állította, hogy Tóth Bertalan tudhatott a buszkiszervezésről. A perben pedig a bíróság jogerősen kimondta, hogy lehetett alapja ennek az állításnak.

A Dunántúli Napló kérdésére Decsi István elismerte, hogy azt az ítélet sem mondta ki, hogy a politikus bizonyosan tudott a buszkiszervezésről, ahogyan azt sem bizonyítotja egyértelműen az ítélet, hogy Jahn Péter tanúvallomásában a színtiszta igazat mondta.

A fiatal jobboldali pécsi politikus szerint akár 6,8 milliárdos kár is érhette volna a pécsieket, ha a fideszes városvezetés nem akadályozza meg a buszkiszervezési program teljes megvalósulását. Ugyanakkor így is súlyos következmények érték a pécsieket, gondolva itt arra, hogy 1,5 milliárdos NAV-büntetést kapott a PK Zrt. Ezért is szeretné Decsi és a pécsi Fidesz, hogy kérjen bocsánatot Tóth Bertalan, és távozzon a közéletből.

Az új városvezetésnek csaknem három évi munkájába került az, hogy elindíthassa a pécsi buszcsere-programot, ami a pécsiektől három évi kényszerű türelmet igényelt.

Tóth Bertalan sajtóközleményében válaszolt a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Aszerint Komáromi István feljelentéseit annak idején mind a Baranya Megyei Főügyészség, mind a Legfőbb Ügyészség vizsgálat nélkül elutasította, a Varga Péter és a Pécs Holding között lezajlott munkaügyi per során megtartott szembesítéskor Jahn Péter is elismerte, hogy a konkrét ügyletről tájékoztatást nem adott. Így a buszüggyel kapcsolatban semmilyen büntetőügybe nem keveredtek helyi MSZP-s politikusok.

Akik Tóth szerint büntetőügybe keveredhetnek, azok a helyi fideszes politikusok. Feltette a kérdést: Decsi István mikor fogja megkérdezni Páva Zsoltot, hogy miért hagyta jóvá a buszok eladását 2011 őszén? Decsi István mikor fogja megkérdezni Csizi Pétert, miért ajánlott közgyűlési felhatalmazás nélkül közel 800 millió Ft-ot Keczer Lászlónak a PK Zrt.-ért?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!