Közélet

2014.03.16. 12:11

Az osztrák sertéstelepen jelenleg kizárólag magyarok dolgoznak

Egy éve dolgozik már Ausztriában, egy sertéstelepen Blaner Béla, aki a kőkemény mindennapokról is mesélt a Dunántúli Naplónak.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Mikor ment ki?
– Tavaly nyár óta dolgozom Ausztriában, Stiermark tartományban, Gleinstätten településen. Tíz év után szereltem le a seregtől azért, hogy együtt legyek a családommal. A seregtől hétvégeken tudtam hazajárni, ám ha beosztottak szolgálatba, s előre nem tervezett programokat szerveztek, akkor minden borult. Ebből lett elegünk. Az eredeti célom az volt, hogy Pécsen keresek munkát, hogy minden este otthon lehessek. Aztán közbeszólt az élet: egy nap egy volt katonatársam hívott telefonon. Azt mondta, lenne egy munka Ausztriában, viszont hamar kell döntenem, ha nem vállalom, keresnek mást helyettem.

– Azonnal rábólintott?
– Nehéz döntés volt, hiszen nem azért hagytam ott a sereget, hogy pár hét elteltével külföldre induljak dolgozni. Őszintén szólva élvezni akartam egy kicsit a semmittevést. De dönteni kellett: a párommal megbeszéltük, hogy kimegyek, megpróbálom, és ha nem tetszik, azzal a lendülettel indulok is haza. Pár órán belül már úton is voltam Ausztriába. Tény, hogy elsősorban a szakmámban, villanyszerelőként akartam elhelyezkedni, de nyitott voltam minden lehetőségre.

– Mi a munka konkrétan?
– Egy 600 kocát tartó sertéstelepen dolgozom. Négyen vagyunk itt, az ideális létszám öt lenne – szabadság, betegség esetén maradunk hárman. Az ünnepek alatt, hogy mindenki otthon is lehessen, egy hétig két ember dolgozik. Ebből is látszik, hogy a munka nem kevés, az eurók nem hullanak az ember zsebébe olyan könnyen. Nincs külsős cég, minden munkát mi végzünk el. A magyarországi viszonyokhoz képest itt nincs húszperces kávészünet, fél óra beszélgetés. Ez az egyetlen hátránya ennek a helynek: megállás nélkül kell dolgozni minden egyes nap. Hivatalosan nyolc óra lenne a munkaidő, ez általában sikerül is, de persze mindig vannak nem várt problémák.

A főnök keménykedik?
– A tulajdonos nem jár a nyakunkra mindennap, nem ellenőrzi, hogy mit csinálunk, hogyan csináljuk. A telep működése a fontos neki, nem az, hogy hogyan végezzük a munkánkat. Cserébe nagyon segítőkész: nincs olyan, hogy „majd” meg „lehet”. A telepen az év minden napján ugyanaz a munka, nincs különbség kedd és vasárnap között, ugyanolyan minden, óraműpontossággal működik a rendszer. El kell felejteni, hogy „nem én voltam”, „nem csinálom meg”, „nem az én dolgom”. Mindenki segít a másiknak, ha elvégezte a saját munkáját. Csak így tudunk időben végezni.

– Nyelvtudás kellett?
– Ezen a téren szerencsém volt, mivel nincs rá szükségem a munkahelyen. Négyen dolgozunk magyarok, az egyik kollégám beszél németül és angolul is, a tulajdonossal ő intéz mindent.

– Milyen időközönként tud hazajönni?
– Kéthetente van három nap pihenőm, azaz tizenegy naponta járok haza. Pénteken délután indulok, kedden reggel hét órára kell visszaérnem munkakezdésre.

– Meddig marad kinn?
– Erre nehéz válaszolni. Illetve nem is olyan nehéz: ha Pécsen találnék olyan munkahelyet, ahol normális fizetést kapok, amiből meg lehet élni, akkor mennék haza akár holnap reggel.

Aki szorgalmas, az megtalálhatja a lehetőségeket

A külföldre menőknél az egyik kulcskérdés mindig a honvágy. Van, akinél erősebben, van, akinél gyengébben jelentkezik, ám olyan nincs, hogy fel sem bukkan. Blaner Béla sem jelent ez alól kivételt.

– Magyarország az Magyarország. Akármennyit vagyok külföldön, én haza Magyarországra megyek. Hiányzik a magyar táj, az emberek, a mentalitás, az ételek, az italok, és még lehetne sorolni. Ezt nem tudja egy ország sem utánozni a világon. Persze mi, magyarok mindent jobban tudunk másoknál. Mégsem működnek úgy a dolgok otthon, ahogy kellene. Itt más a világ: kijöttem dolgozni úgy, hogy a sertéstenyésztésről semmit nem tudtam. Látták, hogy szorgalmas vagyok, és akarom ezt csinálni. Adtak hát egy lehetőséget. Őszintén szólva néha bizony még most sem tudom, mit miért is csinálok, de tanulok folyamatosan, s ezért megbecsülnek, elfogadnak itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!