Közélet

2014.03.07. 18:07

Gallyazás helyett tarvágás Pécsen a Lokomotív utcában

Öles nyárfák estek egy fakitermelő vállalkozó áldozatául a közelmúltban a megyeszékhelyen a Lokomotív utcában. Pedig lehet, hogy nem is kellett volna veszniük.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A mintegy harminc nyárfa tarvágását olvasóink jelezték szerkesztőségünkben, pusztulásukról a helyszínen is meggyőződhettünk.

– A témában hivatalos lakógyűlést hívtunk össze, és a határozatképes fórumon többségi döntés született a fák kivágásáról – tájékoztatott megkeresésünkre Benkovics Gábor, a Lokomotív utca 2-4. társasházak közös képviseletét ellátó Sátor Verő Kft. szakembere.

Mint elmondta, a balesetveszélyessé vált nyárfák kezelésének szükségességéről még tavaly kaptak értesítést. A Biokom által delegált szakértő a vizsgálat során vágásérettnek minősítette a fákat, ám a munkálatokkal egy kedvezőbb ajánlat miatt már nem őt bízták meg.

A Biokomnak ugyanakkor egészen más az álláspontja. A városüzemeltetési cég még tavaly ősszel jelezte a közös képviseletnek a fák veszélyességét – a koronák gallyazását javasolva –, idén januárban pedig az önkormányzat hatósági főosztályára küldött levelet, amelyben már nemcsak a problémára, hanem a fák engedély nélkül történt kivágására hívta fel az illetékesek figyelmét.

A Lokomotív utca két nyolcemeletes társasházában 37-37 lakásban élnek emberek. A fák kivágása a többségi döntés ellenére a lakóközösséget is megosztotta, többen is sajnálják a megszokott nyárfákat.

Kötelezően pótolni kell a zöldfelületet pécsi közterületein

Az elmúlt időszakban több, fakivágással, csonkolással kapcsolatos eset borzolta a kedélyeket nemcsak Pécsett, hanem Baranya megye más városaiban, településein is. Nem véletlenül, hiszen az emberek nem nézik jó szemmel egy-egy egészséges szép fa eltávolítását, drasztikus visszavágását, még ha azt valamilyen biztonsági vagy technikai feltétel indokolja is. A fák kezelését egyébként az önkormányzatok helyi rendeletekben szabályozhatják, így van ez Pécs esetében is, ahol nemcsak a fakivágás engedélyeztetését, hanem egy-egy kiirtott zöldterület kötelező pótlását is előírják, és a munkálatok elvégzését ellenőrzik is.

Mint megtudtuk, a Lokomotív utcai társasházak képviselői nem voltak kellőképpen tájékozottak az engedélyeztetés témájában, így a veszélyesnek ítélt nyárfák kivágása engedély nélkül történt. Érdeklődésünkre ugyanakkor Benkovics Gábor úgy tájékoztatott, hogy ugyancsak a lakógyűlés többségi határozata alapján mintegy 40-50 fa ültetését tervezik arra a területre, ahonnan eltávolították a jegenyéket. Már ki is válogatták azokat az 5-6 éves növendék fákat, amiket már a közeli hetekben kiültetnek. A jogszabályi előírásoknak megfelelően három ajánlat közül választják majd ki a munkálatokat elvégző vállalkozót.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!