Közélet

2014.03.27. 16:12

Ha van állatorvosi rendelő, oda kell vinni az ebeket

Már nem lehet egyszerre, vagyis az úgynevezett összevezetett oltás keretében beoltatni a kutyákat minden településen – de vannak kivételek.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Hosszúhetény honlapján is olvasható a felhívás, amelyben arról értesítik a lakosságot, hogy idén már nem lesz lehetőség a kutyák szervezett (előre meghirdetett időpontban történő) közterületen végzett beoltására. A hirdetmény a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) által kiadott szabályzatra hivatkozik, amely kimondja: azokon az 5000 fős vagy annál kisebb lakosszámú településeken, ahol legalább egy állatorvosi rendelő működik (így például Hosszúhetényben is), összevezetett eboltást szervezni szakmailag indokolatlan. Ezért a MÁOK területi szervezetének vezetősége az ilyen településre vagy településrészre az ebek összevezetésére nem ad javaslatot. Így a veszettség elleni védőoltást a magán-állatorvos (természetesen a tulajdonos megbízása alapján) az állat tartási helyén vagy állatorvosi rendelőben végzi el.

A jogszabály persze nemcsak Hosszúhetényre vonatkozik, hanem minden településre. Ahol nincs állatorvosi rendelő, ott továbbra is lehet az „utcán” vakcinázni, illetve azokon az ötezer fő feletti településeken is, ahol az egyes településrészeken 500 méteren belül szintén nem működik állatorvosi rendelő. (Így például Pécsett is lehet több helyen ilyen akció.) Azokon a településeken és településrészeken viszont, ahol az előző évben nem volt összevezetéses eboltás, mert nem volt bejelentés a kamara felé ennek igényére, a következő évben a területi vezetőség csak kivételesen indokolt esetben ad javaslatot. Vagyis, ahol már tavaly sem volt, ott valószínűleg idén sem lesz szabadtéri vakcinázás.

A megszokottól eltérő oltási rendszer azonban nem ad felmentést a kutyatulajdonosoknak. Minden három hónapnál idősebb ebet be kell ugyanis oltatni veszettség ellen. Erre az év folyamán bármikor sor kerülhet, a lényeg, hogy a kedvenc mindig rendelkezzen érvényes veszettség elleni védelemmel. Az oltás meglétét az egységes oltási könyvbe ragasztott matricával kell igazolni.

Az oltás beadásának ára mindezzel természetesen változhat – és sajnos nem feltétlenül kedvező irányba. Leginkább a kiszállási díj az, ami drágíthatja az eljárást, vagyis ha az állatorvos az autójával házhoz megy. Érdemes tehát előzetesen tájékozódni az árak felől.

A teljes cikk a Dunántúli Naplóban jelent meg! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!