Közélet

2014.03.31. 08:53

Ingyenes készpénzfelvétel: nem tolonganak az igénylők

Nem kell az emberek nagy részének az ingyenes pénzfelvételi lehetőség. Legalábbis erre utal, hogy idáig mindössze a lakosság alig egyharmada igényelte azt.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

 napokban nyilvánosságra hozott felmérésből az is kiderült, főleg az idősebb korosztály, azon belül is a magasabb jövedelmű, aktív bankhasználók éltek a lehetőséggel.

Azt, hogy miért ilyen alacsony az érdeklődés, egyelőre nem tudták megindokolni, de több válasz is lehetséges. Egyrészt, aki tehette, a magas banki költségek miatt ismét készpénzben, a postán keresztül kéri a járandóságát (ezt főként a nyugdíjasok tehetik meg). Mások eredetileg is olyan számlacsomagokat használtak, ahol biztosított volt az ingyenes pénzfelvétel, és persze lehetnek olyanok is, akik nincsenek tisztában azzal, hogyan kérvényezhetnék.

Nekik érdemes tudniuk, hogy bármely hónap 20-ig kell nyilatkozni ahhoz, hogy a következő hónap 1-jétől járjon a havi két ingyenes készpénzfelvét. Aki személyesen vagy az interneten kitölti az ehhez szükséges nyilatkozatot, az jogosult lesz összesen 150 ezer forintot térítésmentesen felvenni a számlájáról bármelyik bankautomatából. (A harmadik alkalomnak viszont már díja van, méghozzá sok pénzintézetben igen magas, ezért nem árt odafigyelni.) Fontos azonban, hogy ha egy házaspárnak közös számlája van, akkor ketten együtt 150 ezer forintot vehetnek fel díjmentesen, nem 300 ezret. Egy számlához egy nyilatkozatot lehet adni, ezt valamelyik tulajdonosnak kell megtennie. Ezt követően mindegyik számlatulajdonos élhet a díjmentes felvéttel, 150 ezer forintig.

 

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!