Közélet

2014.03.26. 18:53

Pécsi tanárok perelnek, mert keveslik bérüket

Az érintettek átlagosan havonta mintegy húszezer forinttól esnek el, mert nem veszik figyelembe az egyetemi végzettséget. A főiskolai végzettségük után fizet a fenntartó, próbapert indítanak a tanárok.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Nem veszik figyelembe az egyetemi végzettségét azoknak a pedagógusoknak, akik egy vagy több főiskolai diplomájuk mellett egyetemi végzettséget pedagógia szakból szereztek, így alacsonyabb bért kapnak, mint más tanárok, és ami megjárna nekik. Ezért több pécsi pedagógus is próbapert indít – tájékoztatta a hírről lapunkat Nagy Erzsébet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője a Blikkben beszélt először a pécsi tanárok által indított perről.

Szerinte az nonszensz, hogy az iskolák többségét irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), illetve a jogszabályalkotó arra hivatkozik, hogy egy tanárnak nincs pedagógia tantárgya, így azt nem ismerheti el egyetemi végzettségként, miközben azt mindenki beláthatja, hogy egy tanár ezt a tudását jól hasznosíthatja napi munkája során.

A tanárok egy része korábban főiskolai szinten tanult, és szerzett diplomát, később többen pedagógiát tanultak egyetemen. Voltak olyan intézmények, ahol kifejezetten jól jött ez a fajta végzettség, mert eleve kísérletező iskola voltak, avagy próbálkoztak alternatív pedagógiai módszertannal is.

Nagy Erzsébet arra nem tudott felelni, hogy például Pécsett hány tanárt érinthet ez a probléma, náluk, az ANK-ban négy vagy öt kollégát, de az biztos, hogy az el nem ismert egyetemi végzettség miatt az érintettek átlagosan havonta mintegy bruttó húszezer forinttól esnek el.

A KLIK annyit közölt, hogy a pedagógusok besorolása jogszabályoknak megfelelően történt, és a munkakörhöz előírt iskolai végzettséget kellett figyelembe venniük a tankerületeknek.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!