Közélet

2014.04.29. 15:37

10 éve történt: népszerű a pogányi reptér, különleges büntetést kap a MiZo

A tíz évvel ezelőtti baranyai történéseket a Dunántúli Napló archívuma alapján felidéző sorozatunkban ezúttal olyan korba utazunk, amikor légitársaságok sora várakozott a majdnem kész pogányi reptérnél, MiZo néven futott és kapott különleges büntetést a pécsi női kosárlabda-csapat, és Alsómocsoládon 3,60 volt a kenyér.

BAMA

Fotó: A helyére került a Mindenszentek Temploma megújult kupolája. „Pécs legrégebbi, folyamatosan keresztény gyülekezeteknek otthont adó templomára visszakerült a felújított kupola tegnap. Az előző acéllemezek száz évet szolgáltak le. Az új, a város látképével harmonizáló, előpatinázott rézlemezekből készült mestermű Bilonka István bádogosműhelyét dicséri.”

A pogányi reptér majdnem kész, startra készek a légitársaságok, hamarosan Splitbe is repülővel utazhatunk. „Egy cég akár már a napokban elindította volna München-Amszterdam-Pécs között menetrend szerinti légi járatát, ha a szükséges technikai eszközök készen állnának a pogányi légikikötőben. A repteret üzemeltető társaság vezetője szerint a beruházással nyár végére elkészülhetnek, és akkor a nagyüzem is beindulhat, ugyanis légitársaságok sora várakozik a lehetőségre. (...) Szó van az osztrák volt F1-es pilóta, Niki Lauda tulajdonában álló társas ág szerepvállalásáról, egy brémai járat indításáról, sőt, tárgyalnak Pécs-Győr-Pozsony ingajáratról is, de, hogy az Adria se maradjon ki a sorból, nem kizárt, hogy már Splitbe is hamarosan repülővel utazhatunk.”

Alsómocsolád már 10 éve is nosztalgiázott. Nem is akárhogy: 3,60-as kenyérrel. „Pontosan 334 lakója van ennek az orgonavirágzásba borult baranyai kistelepülésnek, amelyet a napokban vett a szájára a világ. Az elmúlt évtizedekre emlékező hetet szerveztek, s kitűnő ötletük mellé nap mint nap az adott évtizedben valaha volt legolcsóbb áron számolják a boltban a kenyér kilóját, a tej literét és mérik a kocsmában a fagylalt gombócát. A hír hallatán Alsómocsoládon egymásnak adják a kilincset az újságírók, tévéoperatőrök. Leginkább a kisbírót fotózzák, aki kidobolja a település évtizedekre szabott történetét.”

Kadettjátékosok miatt kapott szokatlan büntetést a MiZo-PVSK. „A pályán elért eredményt helybenhagyta, ám kétszázezer forint bírsággal sújtotta a női hivatásos  alszövetség intézőbizottsága a MiZo-PVSK-t. A testület szerint is jogosulatlanul szerepelt a diósgyőri meccsen a pécsiek négy kadettjátékosa. (...) A DKSK múlt heti óvása olyannyira szokatlan a sportágban (mármint, hogy győztes meccs végén kértek jogorvoslatot), hogy a versenykiírás nem is ad pontos útmutatót a kérdésben. Illetve, amit ad, azt az érintettek kétféleképpen értelmezték. Az ok, hogy az ominózus múlt szerdai meccsen a sok sérült miatt a PVSK négy kadettjátékosnak kért a szövetségtől játékengedélyt. Ezt meg is kapta, ám a meccs végén a diósgyőriek úgy ítélték meg, hogy a fiatalok nem játszhattak volna, mivel ez egy, a Final Four miatt halasztott meccs volt, márpedig az eredeti időpontban a kvartettnek még nem voltak érvényes papírjai. (..) A MiZo-PVSK öt legtöbb időt pályán töltött játékosa: Iványi Dalma, Tranquili Allison, Károlyi Andrea, Boiko Svetlana, Branzova Albena.”

Zajlanak az események a pécsi Viktória Utcai Óvoda leépítése kapcsán. „A pécsi Viktória Utcai Óvoda leépítése kapcsán több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze a szülők azért, hogy a polgármesteri hivatal legalább egy próbabeíratást tegyen lehetővé a számukra. A Fidesz indítványt juttatott el Toller Lászlóhoz, rendkívüli közgyűlést sürgetve. A polgármester előbb visszautasította a kérést, majd mégis a testület összehívása mellett döntött.”

Csecsemő a szociális otthonban. „Hazánkban unikumnak számító eset van kibontakozóban a pécsi Malomvölgyi Szociális Otthonban. Az intézet mozgáskorlátozottak számára kialakított részleg én, ahol házaspárok is élnek, nagy valószínűséggel hamarosan egy kisbaba születik. (...) Feltehetően a malomvölgyi intézetben megszületendő kisbaba lesz az országban az első, szociális otthonban napvilágot látott csecsemő.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!