Közélet

2014.04.24. 15:51

10 éve történt: Orbán-beszéd, vidámpark, robbanás a laborban

Új sorozatunkban a Dunántúli Napló tíz évvel ezelőtti lapszámai alapján rekonstruáljuk a múltat. Minden hétköznap tálalunk néhány falat nosztalgiát.A napilap április 23-i és 24-i számai Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc látogatásáról (zajlik az európai parlamenti választások kampánya), a pécsi vidámpark újranyitásáról, a PTE laborjában történt robbanás vizsgálatáról és a bólyi termálfúrásról írtak többek között.

DN archívum

Orbán Viktor a zsúfolásig megtelt Dóm téren, a Nemzeti Petíciót népszerűsítő rendezvényen az EP-választások kapcsán kampányháborúról beszélt. „Végül Orbán Viktor szólt arról a kampányháborúról is, amelyet az MSZP egy külföldről meghívott kampánymenedzser vezetésével indít, s amelyben a menedzser szerint nyugodtan félre kell dobni az etikai kódexet, fel lehet rúgni bármilyen törvényt a győzelem érdek ében. Orbán Viktor szerint nem kell ezt a kesztyűt felvenni: a polgári körök legjobb válasza erre csak az lehet, ha őszintén, becsülettel, igaz lelkiismerettel kampányolnak EP-képviselőjelöltjeik érdekében. A közvélemény-kutatások jelenlegi állása pedig ne tévesszen meg senkit, a jobboldal sikerének érdekében minél több szavazó járuljon az urnák elé - mondta a volt miniszterelnök."

Az MSZP viszont feveszi a kesztyűt. „Megfiatalítanák az „öregek pártját", jelentette ki tegnap Juhász István, az MSZP városi szervezetének vezetője. A politikus szerint a Fidesz a Nemzeti Petícióval negatív kampányt folytat, ezért ők is felveszik a kesztyűt, és az utcán szólítják meg a polgárokat. A Fidesz pécsi vezetője visszautasítja a szocialist ák felvetését." Gyurcsány Ferenc pedig a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetőjeként Pécsett görgőkön felállított biciklivel jelképesen hajtott be többedmagával az Európai Unióba.

Tíz éve is úgy volt, hogy bezár, aztán mégis kinyitott a vidámpark. „Amint arról beszámoltunk, a pécsi vidámpark eddigi üzemeltetőjének bérleti szerződése megszűnt, így úgy tűnt, a jelenlegi formájában soha többet nem nyit ki a mecseki park. Aztán nemrégiben ismét fordulat állt be: mint megírtuk, az önkormányzat eltervezte, május elsején kitárja a kapukat. Az információt tegnap a városházi sajtótájékoztatón - ahol megjelentek a leendő üzemeltetők is - megerősítették.

Mulasztás okozta a robbanást. „A PTE belső vizsgálata megállapította: emberi mulasztás történt a március 30-i növényélettani laboratóriumában történt kisebb robbanást. A bajt az okozta, hogy a maradék vegyszerek tárolására szolgáló literes üvegbe valaki korábban figyelmetlenségből kénsavas anyagot töltött, majd a  laborban dolgozók erre öntötték rá az etil-acetátot, és ez okozta a robbanást.”

Bólynál már 1120 méteren járnak. A mélyben lévő meleg víz feltárása a feladat, az ott lévő 83 fokos vízzel fogják majd a város több közintézményét fűteni, ezzel váltva ki a meglehetősen drága földgázt.

Kovács Viktória (22), a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes kick-bokszoló elhagyja a PVSK ökölvívó-szakosztályát. „Én döntöttem el, hogy erre az útra lépek, mert valamit kezdeni kell az életemmel. Ugyanis a bunyóból nem lehet megélni. Most nem fáj semmim, ez az állapot régóta hiányzott."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!