Közélet

2014.04.03. 11:47

„A csirkét nem loptuk!” - cigánylecsó a köcsögmentesítő polgármestertől

Van egy kis baranyai falu, ahova egyszer mindenkinek el kellene mennie – és nem csak az ott megtapasztalt béke miatt. Mi tegnap voltunk Cserdiben.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Akkor jöhet egy tányér cigánylecsó? – kérdezi Bogdán László, Cserdi polgármestere azonnal, amint belépünk a hivatalba. Lehet erre nemet mondani? Jöhet, válaszoljuk, s nem bánjuk meg: a lecsó nagyon finom, a zöldségek tökéletesek, a csirkehús átsült („A csirkét nem loptuk!”, mondja nevetve a polgármester).

Cserdi nevét tavaly tavasszal tanulta meg az egész ország: az úgynevezett köcsögmentesítési program miatt felkapta a média a polgármestert, Bogdán László pedig készséggel nyilatkozott mindenkinek. Akár azt gondolhattuk, a történet itt véget is ért, minden csoda három napig tart – de annál szerencsére jobban ismerjük a polgármestert.

– Most is egy sor ötletem van arra, hogyan lehetne részint az itt élők életét jobbá tenni, részint a cigány–nemcigány együttélést javítani – meséli Bogdán László. – Mondok egy egyszerű példát! Most azt tanítjuk a fiataloknak, hogy miként lehetnének igényesebbek. Ha egy cigány ember elmegy kenyeret venni egy bevásárlóközpontba, akkor mielőtt megvásárol egyet, jó néhányat megfog. Holott ezt nem szabadna. Vagy egy másik példa: hogyan kell viselkedni a vonaton. Ugye most egy nem cigány utazó inkább beszáll egy zsúfolt fülkébe, ahol nincsenek cigányok, ahelyett, hogy egy szellősbe ülne néhány cigánnyal. Ennek az oka a cigányság viselkedésében is keresendő – ám ezt igenis meg lehet változtatni. Mi hiszünk ebben.

A lecsó közben elfogyott, a nap szépen süt, sétálni indulunk. A cél a falu végén található veteményes. Óriásfóliák alatt nő a fokhagyma, a saláta és még ezernyi zöldség.

– Nagyon büszke vagyok a fokhagymánkra – mondja a polgármester. – Mi termeltük, a falu népe. Persze megvehetnénk a piacon, de így mindenki jobban érzi magát, hogy a saját keze munkája van benne. Ennél nagyobb boldogság nincs is.

Nem tudunk vitába szállni vele. Igaz, nem is akarunk.

Elindul a piros Zsiga

Bogdán Lászlótól korábban sem álltak távol a figyelemkeltő akciók – a legújabb terv azonban talán még az eddigieken is túltesz.

– Augusztusban szeretnénk indítani a „Piros Zsiga” programot. Ennek az a lényege, hogy négy cigány ember beszáll egy piros Zsiguliba, amely abszolút a sztereotípiákra épít, azaz szőrös a kormány, a visszapillantón ott a rózsafüzér, a hátsó ablakban meg a bólogató kutya. Ahol viszont elszakad az előítéletektől, az az akció: ez az autó szerte az országba vinne terményeket azokra a településekre, ahol sok a rászoruló.

Köcsögmentesítés 2.

A tavaly nagy publicitást kapott köcsögmentesítő program idén is folytatódik. Első körben beszélgetésekre kerül sor: Cserdi polgármesteri hivatalának nagytermében a fiatalok előadásokat hallgathatnak meg, majd különböző tréningeken vesznek részt.

– Döbbenetes a hatása ezeknek: a fiatalokat megérintik ezek a beszélgetések. Nagy öröm, amikor utána sokan azt mondják, hogy ők egyetemre, főiskolára akarnak menni, s nem azzal jönnek, hogy ők lesznek a jövő David Beckhamjei.

Címkék#cserdi
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!