Közélet

2014.04.15. 10:27

„Bazsikától félnek a gyerekek” - Tovább küzd családja az autista kisfiúért

Óvodáról óvodára járt a Kádár család, ám kisfiukat egyik intézmény sem akarta fogadni. Végül Pécsbányán „megkönyörültek rajtuk”, és vállalták a gyermeket.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

– Napi több tíz kilométer lesz oda-vissza az út, de legalább van hova menni – mondja Nikolett, az édesanya. Nagyobbik kisfia, a négyéves Balázs közben a szobában tesz-vesz, majd egy játékot kér az anyukájától – papíron. – Mi így kommunikálunk: képekkel, folyamat­ábrákkal – magyarázza az édesanya. – Balázs nagyon sokat fejlődött pár hónap alatt, és mi is sokat tanultunk. Korábban azt sem tudtuk, mit szeretne, most pedig már ott tartunk, hogy lassan egyedül is megy már a fogmosás. Persze, addig még hosszú az út.

A szülők tavaly ősszel szembesültek azzal, hogy elsőszülött gyermekük autista. A diagnózis nem érte őket váratlanul: érezték, hogy Balázs nem olyan, mint a többi vele egykorú gyerek, de a 2012-ben beadott vizsgálati kérelmük rendre „elkallódott”, így végül csak 2013-ban, Budapesten, a Vadaskert Kórház és Szakambulancia segítségével tudták meg pontosan, mi a probléma. Akkor rögtön el is kezdték vele a megfelelő fejlesztő foglalkozásokat, ennek köszönhető, hogy ma már viszonylag könnyen „beszélget” szüleivel.

– Az autisták társadalmi, intézményi elfogadottsága a megyében szinte sehol nincs – mutat rá az édesapa. – Budapesten már jobb a helyzet, emiatt gyakran járunk oda, és ha úgy alakul, végleg el is költözünk. Itt Pécsen teljesen elutasítóak voltak az óvodák: „Félnek tőle a gyerekek” – ez a végső érv, ha meg akarnak tőle vagy más autista gyerektől szabadulni. Pedig a többi kisgyerektől rengeteg dolgot tanul, ezért sokat segítene neki, ha hagyományos oviba járhatna. Egy biztos, bármi is lesz, mi soha nem mondunk le róla.

Genetikai okok

Az autizmus idegi-fejlődési rendellenesség, amely csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, a megszokottól eltérő viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Vagyis az autisták számára nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, érzelmeinek a felismerése, így a reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Az autizmusnak a jelenlegi ismeretek szerint genetikai okai vannak, Magyarországon százezer embert érinthet.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!