Közélet

2014.04.24. 17:39

Elkészült a gát Sikondán, már telepítik a halakat

Az enyhe, csapadékmentes időjárásnak köszönhetően a vártnál gyorsabb tempóban végezhették a munkát Sikondán, a halastó alsó részén.

K. E. I (Dunántúli Napló)

Még tavaly áprilisban észlelték, hogy a gát szivárog, ezért szakemberek, búvárok érkeztek a helyszínre, hogy felmérjék, mekkora a kár. Megállapították, hogy a gát vészárapasztója alatt sérült meg a védmű, és emiatt szivárgott a víz. A javításhoz szükséges költségek akkor azonban még nem álltak az önkormányzat rendelkezésére, ezért a teljes helyreállításra egy ideig várni kellett. A tavat leengedték, majd a város vis major pályázatot nyújtott be, amit sikeresen el is nyert, így a munka egészen mostanáig zajlott. A napokban végül elkészült a gát, amely képes újra biztonságosan megtartani a jelenlegi, illetve a várható vízhozamot. A víz jelenleg nem éri el az üzemi szintet, ennek ellenére a Komlói Bányász Horgász Egyesület vezetői egy kiegyenlítő mechanizmussal megteremtették azt a lehetőséget, hogy a tó 66-os számú út melletti része is alkalmas legyen a halak befogadására. Erre azért volt gyorsan szükség, hogy a horgászegyesület még az olcsóbb halbeszerzési időszakban el tudja végezni a telepítést. Ez a napokban meg is történt: mindkét tavon lezajlott a haltelepítések első fázisa. Amennyiben tavasszal elég eső esik, akkor rövid időn belül helyreállhatnak a korábban megszokott körülmények Sikondán.

Nagyszabású fürdőfejlesztés és tófesztivál

Sikondára idén nyáron is érdemes lesz kilátogatni. A horgászati lehetőség mellett júliustól augusztusig ugyanis minden vasárnap zenés-táncos produkciók lesznek a tószínpadon a már hagyománnyá vált TópArt Tófesztivál keretén belül.

Emellett természetesen a fürdő is üzemel, amelynek szállodai részét nemrég egy több százmillió forintos uniós pályázatból bővítettek ki. A tíz évvel ezelőtt átadott létesítményben a korábbi 39 helyett 77 szoba, lakosztály és apartman várja a pihenni vágyókat. A beruházás elején Maul Kitti cégvezető, szállodaigazgató lapunk kérdésére elmondta, amióta új tulajdonosa van a cégnek (2011), sikerült rendbe tenni a sikondai komplexum pénzügyeit, így tudtak pályázni a beruházásra is.

A fürdő látogatottsága az utóbbi időben stagnál, ám mivel a szálloda része „jól pörög” (főként egyéni, pihenni vágyó vendégek keresik fel), belevágtak a fejlesztésbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!