Közélet

2014.04.25. 12:03

Ismét megtilthatják a közterületen való alkoholfogyasztást

A jó idő kicsalta az embereket a négy fal közül, de a szabadtéri mulatozásnak könnyen bírság lehet a vége.

BAMA

Megkezdődött a szabadtéri programok, piknikek, séták ideje, lehet kicsit kikapcsolódni. Fontos tudni azonban, hogy a közterületen való alkoholivást ismét büntethetik. Egy évvel ezelőtt még arról számolhattunk be, hogy bár a 2012. évi II. törvény kimondja, hogy a „szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmat megszegi”, aki „szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben meghatározott – tilalmat megszegi”, az ide vonatkozó törvény vagy kormányrendelet sehol sem szerepel.

Vagyis, a hivatkozás mögött nem volt tartalom, így a közterületen való alkoholfogyasztást semmi sem tiltotta. Ráadásul, ugyan a településeknek lehetőségük volt önálló rendeleteket hozni, amelyekkel szabályozhatták akár az alkoholfogyasztást is, ezek már nem voltak hatályosak, mivel csak az minősült közösségellenes, tiltott magatartásnak, ami a törvényben szerepel. Ott pedig nem szerepelt.

A parkokban, parkolókban, padokon és egyéb nyilvános közterületeken való szabad ivászatnak azonban vége, ugyanis pár hónapja életbe lépett a törvény új, módosított szövege, amely ismét lehetőséget ad a tiltásra. A vonatkozó rész ugyanis kibővült azzal, hogy a „törvényben, kormányrendeletben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott – tilalmat megszegi”, vagyis ismét tilthatják helyileg a közterületen való alkoholfogyasztást.

Ezt pedig a legtöbb településen korábban már megtették, így azok a rendeletek újra életbe léptek, illetve, ahol eddig nem volt, lehetőség van készíteni egyet. Pécsett, Komlón és Mohácson volt szabályozás, így ezekben a városokban mindössze „le kellett fújni a port” a régi rendeletekről.
Jó idő tehát ide vagy oda, óvatosan az utcai ivászattal.

Fesztiválokon lehet

Hogy mi történik azzal, aki fittyet hány a szabályokra? Bírságra számíthat. A rendőrök és a közterület-felügyelők 5–50 ezer forintos helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy akár feljelentést is tehetnek a tetten ért szabálysértő ellen. Jó tudni tehát, hogy közigazgatási területen belüli közterületen, és az önkormányzat tulajdonában lévő beépítetlen ingatlanok területén tilos inni, ám nem vonatkozik a tilalom például a rendezvényekre és a strandokra. Ott nyugodtan kibontatunk egy-egy sört.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!