Közélet

2014.04.08. 12:41

Kreatív, formabontó megoldásokra figyel oda az idegen

Miként tud ma egy pécsi vállalkozás gyorsan boldogulni? Vállalkozó és város miként építheti egymás jövőjét? Erről kérdeztük Gadó Gábort, a nagy közönségsikert arató rózsakerti sörfesztivál egyik kitalálóját.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Pécs a borok városa, a villányi és szekszárdi vörösök mellett a helyi fehérek is egyre inkább hódítanak. Mindemellett nem könnyű a vendéglátósoknak, egyre több éttermet, italboltot kell bezárni a forgalomesés miatt. Ha két évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy vállalkozói sikertörténet lesz Pécsett egy söröző megnyitásából, egy olyan városrészben, ahol üzlet is alig van, az ötlettel jelentkezőt bizonyosan körberöhögik. Már pedig a Művész presszó véghezvitte ezt a bravúrt, és az üzemeltetők által kitalált rózsakerti sörfesztivál ennél is jobban befutott.

– Másfél éve nyitottunk, s eleinte kaptunk hideget-meleget. Nem is annyira a sörös elképzelésünk miatt, hanem mert halva született ötletnek tartották egy peremvárosi területen, a Kolozsvár utcában vendéglőt nyitni. Ez volt mindenütt az első reakció, mert úgy vélekedtek, hogy borozót, sörözőt vagy éttermet csak a Széchenyi tér, Jókai tér, Kossuth tér, Színház tér négyszögben van értelme működtetni. Ám mi úgy gondoltuk, hogy a presszó múltja és helyszíne jó alap a hatvanas-hetvenes évek hangulatának felidézésére. Újdonságot hoztunk azzal is, hogy hatvanöt magyar kisüzemi sörfőzde termékeit árusítjuk.

– Mi kell ma Pécsett az üzleti sikerhez?
– Az biztos, hogy manapság már nem lehet úgy vendéglőt nyitni, hogy veszek három asztalt, körberakom székekkel és már indulhat is az üzlet. Kreatív újdonságokkal, kedvező árú, jó termékek ötletes tálalásával kell most előremenekülni, mert egyértelműen az üzleti letisztulás időszakát éljük. Tapasztalataink szerint az emberek nyitottak a szokatlan, meglepő dolgokra annak ellenére, hogy kevés a pénze mindenkinek. Szerintem hibás taktika az is, ha célközönséget választ ki indulásként egy vállalkozás. Turisták például hozzánk elvétve tévednek be, és a külföldi egyetemistákra is hiába várnánk.

– Apropó turizmus. A vendéglátók szemszögéből mi az, ami működik a városban és min kellene változtatni?
– Pécs történelmi adottságaira ügyesen összpontosítanak, és a felújított közterek is vonzók. A látnivalóval tehát nincs baj, a programokkal annál inkább. A rendezvényeink, fesztiváljaink ugyanis nem elég érdekesek egy idegen számára. Nincs bennük semmi meglepő, formabontó, újszerű. Szinte minden pécsi rendezvénynek ugyanaz a koreográfiája, s ugyanazt a húsz előadót hívják mellé szerepelni, akik hétről hétre járják az egész országot.

– Ennyi módosítás elég lenne a város felvirágzásához?
– Természetesen pénzre is szükség van, vagyis új munkahelyekre, de ezt már több oldalról elemezték nálam hozzáértőbb szakemberek. A közlekedésben is akad még finomítani való. Például a külföldi diákokra és a turistákra koncentrálva az egy szem most átadott kerékpárutat hálózattá kellene fejleszteni. Elég csak a nyugati nagyvárosokban szétnézni, hogy belássuk, ez a jövő.

– A kerékpárút-hálózattal sem tűnik úgy, hogy ellepnék Pécset a vendégek.
– No és jó lenne egy olyan pécsi kiadvány is, amit az országban mindenfelé terítenének, mely ismertetné a város látnivalóit, ismétlődő fesztiváljait, a legjobb gasztrohelyeket, a különböző árkategóriás szálláshelyeket, térképen a megközelítést is feltüntetve, biciklin, tömegközlekedéssel vagy autóval, megjelölve a legközelebbi ingyenes parkolási lehetőségeket is.

Májusban jön az újabb sörfesztivál

– A Magyar Kézműves Sörök Fesztiválját a Rózsakertben idén is megszervezzük, miután a tavalyi rendezvény igen sikeres volt, hatalmas érdeklődés kísérte – mondja Gadó Gábor. – Ezúttal is több újdonsággal készülünk. A legfontosabb, hogy tavalyhoz képest kétszer akkora pultot építünk és sorban állni sem kell majd annyit, hiszen a sörcsapoló kollégák száma is növekszik.

Ami tavaly októberben bejött, azon a szervezők nem változtatnak, tehát a koncerteket a régió zenészei adják, s ezúttal is sátras és szabadtéri részre választják szét a területet. Jön viszont egy kis meglepetés is, ami a gyerekeknek, nosztalgiázó felnőtteknek kedvez, a sörfesztivál kiegészül az egykori pécsi vidámpark játékaival: például körhintával, kisvasúttal, zsákbamacskával, pecázással.

A fesztiválon egyidejűleg közel ötven kézműves sör lesz csapon, egyedülálló módon tizenhárom hazai sörfőzde termékei érkeznek Pécsre. Ráadásul meglepetéssel is készül a sörös csapat a pécsi sörkedvelőknek: a májusi fesztivált követően újabb kézművessörözőt nyitnak, de ezúttal a belvárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!