Közélet

2014.04.03. 16:25

Nagy piros pont a fejlesztőmérnököknek

Red Dot (piros pont) díjat nyert egy pécsi találmány. A Red Dot Design Award a világ legnagyobb és legkiválóbb dizájndíjának számít, és Streitmann Walter, valamint Mátrabérci Zsolt különleges orrszívója kapta meg az elismerést.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Miért fejleszt ki orrszívót két belsőépítész?
– Jó barátok voltunk már a főiskolán is, így aztán közös belsőépítész-vállalkozásba kezdtünk 15 esztendeje. Majd sorban megszülettek a gyermekeink, s rádöbbentünk, nincs olyan orrszívó, amelyiknek ne lenne valamilyen hibája. Ott volt tehát a kihívás, hogy ne csak minőségi látványt, hanem nemzetközileg értékesíthető terméket is alkossunk – mondja Walter.
– Közben kiderült, hogy ennek a terméknek komoly hazai kutatási múltja van, egy orvoscsoport három évtizede kimutatta, hogy a pangó orrváladék a gyermekeknél jelentős szövődményeket okozhat. Így hát elhatároztuk, megtervezzük hozzá az eszközt, mely letisztult, európai kinézetű, gyerekbarát és hibátlan minden tekintetben – teszi hozzá Zsolt.

– Miért, mikor jó egy ilyen berendezés?
– Ha a használatát nem gyötrelemként, hanem játékként éli meg a gyerek. Műszakilag is oda kellett figyelni jó néhány tényezőre. Például hogy a szívóerő állítható legyen a megengedett értékig, csendesen és biztonságosan működjön, de a tisztítása se okozzon gondot. A szipka kialakítását szabadalmaztattuk is – összegeznek a tervezők.

– Csak úgy összeáll egy ilyen találmány, egyik napról a másikra?
– Több mint két évig fejlesztettük, sokszor a saját gyermekeinken „tapasztaltak” alapján. Nem csoda, hogy gyermekeink talán hamarább mondták ki a Nosiboo szót, mint azt, hogy Apa. És hogy mit formáz? Az egyik gyerek malacnak, a másik macinak, a harmadik meg csigának hívja, de a lényeg, hogy szeretik mind – kapom az újabb kollektív választ.

– Több tízezer forint az ára. Nem túl drága ez egy orrszívó esetében?
– Annyiba kerül, mint egy jó mellszívó vagy légzésfigyelő. A hosszadalmas fejlesztőmunka sem volt olcsó, ha meg majd tízezrével gyártjuk, biztos változik az ára. Mindenesetre a belsőépítészeti tevékenységünk mindinkább visszaszorul, mert csak a fővárosban lenne rá igazi kereslet. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény a Nosiboo iránt, így kezd átalakulni a profilunk. Mert mi pécsiek vagyunk, és itt akarunk boldogulni! És már dolgozunk egy új gyermek-egészségügyi terméken is – vázolja a két díjnyertes alkotó a jövőt.

Baráti alapon működik ma is a cégük

Mátrabérci Zsolt 1972-ben született Bonyhádon. A Pécsi Vegyipari Szakközépiskolában érettségizett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán végzett építészként, majd városépítész szakon is lediplomázott, és az okleveles építész végzettséget is megszerezte. Felesége Dia, egy komlói cég irodavezetője, fiuk, Artúr 2 éves.
Streitmann Walter Szegeden született 1972-ben. A Pollack Mihály Műszaki Főiskolán 1995-ben végzett városfejlesztő mérnökként, majd közgazdaság-tudományi szakmérnökként is lediplomázott. Felesége Petra, egy online gasztrolap alapítója, Panna lányuk 5, Oliva Bodza 3 éves.  1998-tól működtetnek közös belsőpítész-vállalkozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!