Közélet

2014.04.26. 08:03

Sokan engedély nélkül hajtanak be a pécsi belvárosi védett övezetbe

Több mint kétezer autóst ellenőriztek két óra alatt a védett pécsi, belvárosi zónákban. 242 sofőr bukott le az akcióban.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Több mint kétezer autóst ellenőriztek csütörtökön az átfogó ellenőrzés keretében a belváros védett, illetve fokozottan védett övezeteiben. Dr. Tubák Zoltán, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője elmondta, a délutáni csúcsidőben 2067 gépjárművet ellenőriztek a közterület-felügyelők, a parkoló ellenőrök és a polgárőrök. Ezek közül 242 sofőr nem tudott behajtási engedélyt felmutatni, annak ellenére, hogy előre bejelentett, figyelemfelhívó akcióról volt szó.

– A legnagyobb problémát az jelentette, hogy az autósoknak egyáltalán nem volt semmiféle engedélyük, ennek ellenére behajtottak a védett övezetbe. Mindössze néhány esetben volt probléma az eseti behajtási engedélyek kitöltésével. Tapasztalataink szerint az emberek tudják, hogy mely utcák tartoznak a védett övezetbe, ennek ellenére behajtanak, engedély nélkül. Ez abból is látszott, hogy több autós, amikor meglátta az ellenőrzést, megpróbált útvonalat változtatni, illetve megfordulni, többnyire ezt is szabálytalanul – mondta dr. Tubák Zoltán.


Az ellenőrzés során összesen 105 engedély nélkül behajtó autóst fordítottak vissza. A fokozottan védett övezetbe tartozó Esze Tamás utcába – ehhez külön engedély kell, mint például a Ferencesek utcájába, a Király utcába, a Cirom utcába, a Kossuth térre, vagy a Széchenyi térre – 54 autós próbált meg engedély nélkül behajtani, valamennyit visszafordították. Az ellenőrzés alkalmával 643 parkoló kocsit ellenőriztek, ebből 27-re tűztek figyelmeztető cédulát, mert nem volt engedélyük.

Aki engedély nélkül behajt a védett övezetbe, közlekedési szabálysértést követ el, ez 30 ezer forint közigazgatási bírságot von maga után, amelyet a közterület-felügyelők szabnak ki az üzembentartóra.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!