Közélet

2014.04.22. 18:34

Sztrádák: uniós egység?

Egységes uniós díjszabás bevezetését javasolják a németek a tagállamok autópályáin. Kérdés, mennyit kellene fizetni.

M. B. (Dunántúli Napló)

A külföldön érvényes mobiltelefon-tarifákhoz hasonlóan egységes autópálya-használati díj bevezetését javasolja az Európai Bizottság német tagja. A brüsszeli testület közlekedésért felelős tagja, Günther Oettinger szerint groteszk, hogy jelenleg 28 különböző rendszer működik. A politikus szerint a bevétel a tagállamoknál maradna.

Bár idehaza sok bírálat éri a tarifákat, és például az M6/M60-as autópálya gyér forgalmának okát – a sztráda vonalvezetése mellett – sokan a drága használati díjakban is látják, elképzelhető, hogy még rosszabbul járnánk az egységesítéssel.

Ugyan a német politikus konkrét számokat nem mondott, Európa több országában többet kell fizetni a sztrádák használatáért, mint Magyarországon. (Ma itthon a tíznapos, személykocsikra érvényes e-matrica 2975 forintba kerül.) Mivel az egyes tagállamok aligha mondanának le dalolva bevételük egy részéről, elképzelhető, hogy a terv valóra váltása – ami évekbe telhet a javaslat elfogadása esetén is – a gyakorlatban tovább drágítaná az autózást.

Ma még ingyenes

Németországban ma még egyedülálló módon a személykocsik után nem kell autópályadíjat fizetni, a tervek szerint 2016-tól viszont a külföldiek számára fizetőssé teszik a sztrádákat. A13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után már 2005 óta fizetni kell, 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után is kell majd, valamint újabb ezer kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont főútszakaszok hosszát.

Ennyibe kerül máshol

Ausztriában a tíznapos matricáért hozzávetőlegesen 2610 forintot kell fizetniük az autósoknak, Csehországban 3525-öt. Franciaországban kapus rendszert üzemeltetnek egységes tarifával, száz kilométerenként 2300 forintot kell fizetni. Horvátországban szakaszonként eltérő az ár, például a Zágráb és Split közötti táv 6500 forintba kerül. A tagállamok közül Romániában a legolcsóbb a díjszabás, az egy hétre érvényes matrica ezer forintba kerül, igaz, nagyon nincs hol használni, mivel alig vannak autópályák.

Címkék#Pécs#M6
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!