Közélet

2014.04.25. 10:40

Szűrés Éjszakája – közösen az egészségért

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet április 25-én először rendezi meg hazánkban az emlőrák korai felismerését célzó Szűrés Éjszakáját.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal

Magyarországon átlagosan minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, és évente mintegy 2300 nő hal meg emlőrák miatt. A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy szervezett emlőszűrésen csak az érintett korú nőknek a fele jelenik meg. A szűrésen való megjelenés életeket menthet, ugyanis az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka meggyógyítható.

Április 25-én országszerte több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított rendelési idővel azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik meghívást kaptak térítésmentes emlőszűrésre.

Pécsett két helyszínen kerül megrendezésre a program:
1. PTE TSZDK Radiológia Klinika 7624 Pécs, Ifjúság u 13.
Időtartam: 14,00 – 20,00 óra között, igény szerint akár hosszabbított nyitvatartással.
2. PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények Röntgen Szakrendelés 7626 Pécs, Lánc u. 12.
Időtartam: 14,00 – 20,00 óra között.

A programhoz kapcsolódva a szervezők a következő szolgáltatásokkal állnak rendelkezésre mindkét szűrőállomáson:

A Rákellenes Liga Baranya megyei szervezetének aktivistái az emlő önvizsgálatának tanításával, tanácsadással várják a résztvevőket.
A Pécsi Emlőbeteg Klub aktivistái személyes tapasztalataikat osztják meg az érdeklődőkkel.
A Betegjogi képviselő szóróanyagokkal, tanácsadással fogadja a jelenlévőket.
A BAMKH NSZSZ Egészségfejlesztési Osztályának munkatársai állapotfelmérésekkel és tanácsadással színesítik a programot.
A Szűrés Éjszakáját a „Szűrési Staféta” elnevezésű országos, egész évre szóló programsorozat követi. A népegészségügyi kampány célja arra ösztönözni a nőket, hogy éljenek egészségesen, meghívásuk esetén vegyenek részt a térítésmentes emlőszűrésen, és havi rendszerességgel végezzenek önvizsgálatot.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!