Közélet

2014.04.08. 13:42

Több ismert baranyai politikus sem lett tagja az új Országgyűlésnek

Több ismert baranyai politikus sem lett tagja az új Országgyűlésnek, vagy azért mert valamilyen okból – például az összeférhetetlenségi szabályok miatt - nem indultak újra, vagy azért, mert nem választották meg őket.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Közülük talán a legnagyobb név az egykori szocialista, majd független, utóbb új pártot alapító Szili Katalin. A pécsi politikus húsz évig volt képviselő, két ciklusban a Ház elnöke is volt.

Az MSZP egyik régi motorosa, Puch László sem szerzett mandátumot, ő szintén a rendszerváltás utáni második ciklustól tagja volt a törvényhozásnak.

A Fidesz-KDNP volt baranyai képviselői közül nem politizál tovább a Tisztelt Házban Koszorús László, Kővári János, Horváth Zoltán, Nagy Csaba, Polics József és Szekó József sem.

A Jobbik korábbi pécsi illetőségű képviselője, Németh Zsolt sem került be az Országgyűlésbe.

Őszig elhalasztották az összeférhetetlenségi szabályok teljes bevezetését
 
A korábbiaknál sokkal szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak az új Országgyűlés tagjaira: a poszt minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel összeférhetetlen.
Az önkormányzati vezetőkre vonatkozó tiltást egy módosító javaslatot elfogadva kitolták viszont az önkormányzati választás utánra, így egyelőre nem kell választaniuk az érintetteknek.

A baranyai képviselők közül Tiffán Zsolt a megyei közgyűlés elnöke – ő tehát a helyhatósági választások után mindkét posztot már nem töltheti be.
A kormánymegbízottak kinevezése az új kormány megalakításáig szól, s azt követően képviselők már nem láthatják el a feladatot.
Baranyában a mohácsi választókerületben győztes dr. Hargitai János a kormánymegbízott, akit információink szerint Horváth Zoltán, a megyei közgyűlés korábbi elnöke válthat a hivatal élén. 

További részleteket a szerdai Dunántúli Naplóban olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!