Közélet

2014.06.20. 18:15

Hétfőn megkezdődhet vérszívók „katasztrófavédelmi” gyérítése

Több ezer hektáron irtják majd a szúnyogokat  a Duna- és a Dráva mentén, a nagyvárosokban  és számos kistelepülésen is.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Már hétfőn elkezdődhet a szúnyoginvázió megfékezése érdekében az állam által fizetett és irányított szúnyoggyérítés. Őszig az aktuális szúnyoghelyzet függvényében legkevesebb egy, legfeljebb hat alkalommal végzetet szúnyoggyérítést az állam a katasztrófavédelem irányításával a fővárosban és további hétszáz településen. A földi, vízi és légi csapásokkal (biológiai, légi-kémiai és földi-kémiai módszerekkel) operáló beavatkozások Baranya és Tolna megyéket is érintik. Több ezer hektáros területen, a Duna és a Dráva mentén, Pécsett, Szekszárdon, valamint számos további kis- és nagytelepülésen irtanak. A munkát a szóban forgó területek egy részén már hétfőn elkezdik, amennyiben az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek.

A kormány indoklása szerint azért vállalta át idén is állam az önkormányzatok jelentős részétől a vérszívók gyérítésének feladatát, mert szúnyoginvázió közeleg. Az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, ezek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, vagyis extrém mértékű szaporulatra van kilátás Az elmúlt időszak csapadékos időjárása, az áradások, illetve a meleg ugyancsak rendkívül kedvezett a szúnyoglárvák fejlődésének.

A szúnyoggyérítést a 2013-as árvízi helyzetet megelőzően az önkormányzatok külön-külön, a lépéseket egymással nem összehangolva végezték, ami azzal a veszéllyel járt, hogy a kezelt területeket ismételten elárasztották a még nem permetezett térségekről érkező rovarok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!