Közélet

2014.06.24. 18:53

Választás előtt a pécsi politikusok szívesen beszélnek az élményfürdőről

Helyi politikusok a napokban ismét szóba hozták, hogy a jövőben akár aquapark épülhet Pécsett.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Most épp nincs strandidő, ennek ellenére olvasóink közül sokan úgy gondolják, országos égés, hogy az önkormányzati cég által működtetett Hullámban nem tudják kinyitni a szabadtéri medencéket.

Egy strand nyisson ki nyáron, ez a dolga – mondják. Persze vis-maior helyzet van, elmondták, és igyekeznek is, amit jelez, hogy a korábban még valamikor augusztusra tett nyitás helyett a múlt hét végére összehívott sajtótájékoztatón már konkrétan augusztus 1-jét lőtték be.

Ha szerencséjük van a pécsieknek, néhány hétig még bőven lehet akkortól is igazi strandidő.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint mikor épül Pécsen aquapark?
---------------------------------------------------------------------------

Addig is, mint Páva Zsolt polgármester elmondta, s megírtuk: a tüke kártyás pécsiek a környék fürdőibe kedvezményes áron válthatnak belépőt.

Páva azonban itt nem állt meg, kijátszotta az aquapark-kártyát. Szerinte Pécs most jutott oda, hogy kezdhet "gondolkodni" egy városi aquapark megvalósításán.

Az elmúlt évtizedekben ez a kérdés – politikai kurzustól függetlenül – számtalanszor felmerült, s nem egy alkalommal, hasonlóan a mostani helyzethez, nem sokkal az önkormányzati választás előtt. Legutóbb egyébként három éve, egy német céggel tárgyalt erről a pécsi vezetés, a cég bejelentkezésére.

Páva Zsoltnak címzett kérdésünkben azt szerettük volna megtudni, mikorra, mennyiből, mely pécsi területre, milyen forrásból, s mégis milyen aquaparkot szeretne Pécs. A pécsi városháza szerint azonban mindezen kérdésekre a válaszok jelenleg nem időszerűek, hisz „mint Páva Zsolt a múlt heti sajtótájékoztatón elmondta, Pécs most jutott el oda, hogy komolyan kezdhet gondolkodni egy ilyen beruházáson”.

Jó gondolkodást!

Egyetlen medence

A pécsieknek augusztus elsejéig egyetlen szabadtéri fürdő maradt, egy medencével, a Pollack-strand az egyetem műszaki karánál, ott emiatt a forró napokon a szokottnál is nagyobb zsúfoltság várható. Persze Pécs abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy a közelben sok jó fürdő van, és miután Pécsett évtizedek óta csak ígérgetik az élményfürdőt (ami egyes vélemények szerint a város turisztikai vonzerejét is jelentősen növelhetné a nyarakon), a pécsiek többsége a környék strandjaira jár. Harkányba is, de egyre többen a négy éve nyitott siklósi termálfürdőbe vagy éppen Szigetvárra, és sokan a megyén kívülre is, Barcsra, Gunarasra, Kaposvárra, Szekszárdra, avagy Zalaegerszegre. Ezek közül némely megyehatáron kívüli fürdőkbe kifejezetten azért, mert egy család az utazási költséget is számolva jobban jön ki, vagy ár-érték arányt tekintve jobban jár egy kis utazást bevállalva.

A Balokány nem pálya az Aquaprofit szerint

Az EKF-programhoz kapcsolódó – a kétezres évek közepén felvetett – tervezett fejlesztés volt, hogy egy budapesti székhelyű, de pécsi irodával is rendelkező cég, az Aquaprofit Zrt. négymilliárdos szállodaberuházást valósít meg a Balokányban, ehhez kapcsolódóan egy fürdőberuházásról, wellnessközpontról is szó volt.

A cég a több mint tízezer négyzetméteres balokányi terület tulajdonjogát 2007 májusában vette meg a Pécsi Fürdő Kft.-től, minden kötelező költséget számolva 85 millióért.

Az iránt érdeklődtünk a cégnél, tervezik-e még az akvaparképítést Pécsett. Nagy Gabriella, a cég marketingese azt írta, ilyen terveik különállóan korábban sem voltak. A rendelkezésükre álló terület adottságai nem teszik lehetővé a fejlesztést, más potenciális területről jelenleg nem tudnak, konkrét megkeresés pedig eddig nem érkezett hozzájuk.

És íme néhány példa, hol, mekkora fürdő, akvapark van:

AquaCity, Zalaegerszeg


 
6000 négyzetméter vízfelület, tíz óriáscsúszda, jakuzzik, öt medence, köztük az ország legnagyobb hullámmedencéje

Virágfürdő, Kaposvár

17-féle medence 46 látványelemmel, csúszdákkal, a régió legnagyobb egybefüggő, 4400 négyzetméteres vízfelülete

Szekszárdi fürdő

Hét medence, köztük élmény- és ugrómedencék, négy óriáscsúszda, 3 hektáros zöldfelület, számtalan sportolási lehetőség

Kecskeméti fürdő

Két óriáscsúszda, fedett uszoda, gyógy- és élménymedencék, kalandmedence, gyermekcsúszdák  

Címkék#Páva Zsolt
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!