Közélet

2014.07.01. 16:02

Lassabban fogy a megye: kevesebb halál, több házasság, több gyerek

Lelassult a megye népességének csökkenése: míg 2011 és 2012 között csaknem tízezer fővel lett kevesebb a baranyai lakosok száma, idén „csak” háromezerrel kevesebben lakják Baranyát, mint tavaly. Jelenleg 374 ezer ember él a megyében.

Máté B. (Dunántúli Napló)

A statisztikai hivatal legfrissebb, a napokban közzétett adatai szerint országszerte hasonlóan, viszonylag kedvezően alakultak a népességgel kapcsolatos mutatók az idei első negyedévben: a születések száma 2,9 százalékkal emelkedett január–április során, vagyis mintegy 800-zal több gyermek jött világra, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor ezerhétszázzal kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban.

Az pedig egyenesen tízéves rekord, hogy több mint nyolc százalékkal, ötszázzal több házasságot kötöttek az országban, s az is kiemelkedő adat, hogy tíz százalékkal, 1300-zal csökkent a terhességmegszakítások száma.

Mindezek a folyamatok a megyében is tetten érhetők. Örömtüzeket persze még felesleges gyújtanunk, mivel még mindig többen halnak meg Baranyában is, mint ahányan születnek, a kettő egyenlege tovább csökkent. Tavaly 5100-an haltak meg, s 3100 gyermek jött a világra.

A jövőt illetően reménykeltő, hogy idén az első negyedévben nem sokkal ugyan, de tizenkettővel több (összesen 762) gyermek született, míg csaknem kétszázzal kevesebben haláloztak el. Baranyában tovább nőtt a házasodási kedv is, idén már 186-an mondták ki a boldogító igent.

A népesedési adatokból kiolvasható mindezek mellett, hogy az elvándorlás (az ország más részébe vagy külföldre költözők) ugyan továbbra is jelentős, de nem a legfontosabb tényező.

Együtt maradó párok

Pécsett és a megyében amellett, hogy a házasságok száma emelkedett az utóbbi néhány évben, folyamatosan és jelentősen visszaesett a válások száma.

A megyeszékhelyen például két év alatt csaknem harmadával. Míg 2011-ben 461 házasságot bontott fel a bíróság, két éve 397-et, tavaly pedig már „csak” 322-t.

Országszerte egyébként évente átlagosan 23 ezer házasság végződik válással, a legtöbben 2008-ban váltak el, akkor több mint huszonötezren fordultak bírósághoz válókeresettel.

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#mohács#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Népesség Baranyában#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!