Közélet

2014.07.13. 20:31

Tízmillárdnyi hitelt vett fel Pécs az adósságátvállalás óta

Mintegy tízmilliárd forint értékben vett fel hitelt, vagy szavazott meg kölcsönfelvételt a pécsi önkormányzat azóta, hogy tavaly januártól két ütemben a kormány átvállalta a város adósságát. Jórészt fejlesztések állnak a középpontban.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Több mint egymilliárd forint hitel felvételét szavazta meg huszárosan júniusban az októberben leköszönő közgyűlés, mármint a pécsi képviselők többsége. Be is számoltunk erről: Páva Zsolt polgármester szerint Pécsnek magának kell kézbe vennie a közvilágítás korszerűsítését, mert nem sikerült a hazai pályázatokon erre pénzt szerezni. Ugyanakkor egy 900 milliós beruházással (az egészet hitelből fedeznék) hosszú távon spórolhatnak: a takarékosabb égők miatt megtakarítás keletkezik, a felvett összeg és a kamatok 7-8 év alatt visszajönnek. A hitelt az MFB Önkormányzati Infrastruktúra Fejlesztési Programja keretében vehetik fel, 15 évre.

Ugyanakkor nem is 900 milliót, hanem egymilliárd 45 milliót kérnek kölcsön, a 145 milliós pluszt jövőbeni (egyelőre nem ismert) pályázatok önerejére teszik félre. Az ellenzék azt kifogásolta, hogy Pécs megvárhatta volna a leendő uniós kiírásokat, talán onnan is lehetett volna pénzt szerezni, pályázaton.

Azt nem tudjuk, e hitelről megállapodtak-e már a kormánnyal, de engedélyezhetik a városnak a kölcsön felvételét, az viszont bizonyos, hogy a nagy önkormányzati adósságátvállalási program után csak így lehet bárminemű kölcsönt felvenniük a helyhatóságoknak.

Lapunk emiatt is kíváncsi volt arra, hogy hány alkalommal és mekkora összegben vett fel vagy szavazott meg hitelt 2013. január 1-je óta (az adósságátvállalás első nagy hulláma után) a pécsi önkormányzat közgyűlése, akár az önkormányzat, akár a pécsi önkormányzati cégek részére, de a hét közepén a polgármesternek és a jegyzőnek elküldött adatigénylésünkre eddig nem érkezett válasz – igaz, a törvény szerint erre tizenöt nap áll rendelkezésre.

A fentin túl tudomásunk szerint nincs sok új tétel. A legnagyobb hitel a buszbeszerzést célozza: 4 milliárd forint, az önkormányzat veheti fel az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programjában. A Tüke Busz korábban, szintén új buszok vásárlására 1,2 milliárdos hitelt igényelt – a két kölcsönből 70 új buszra futhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!