Közélet

2014.08.28. 16:11

Top 10 politikus, akiket az ország Pécsnek, Baranyának köszönhet

Az elmúlt bő tíz évből válogattunk, és nem kérünk elnézést azért, hogy Gyurcsány Ferenc is rákerült a listára.

Munkatársainktól (Dunántúli Napló)

Nagyformátumú politikus, ne adj isten államférfi, sajnos borzasztóan kevés akad kicsiny hazánkban. A többség eposzi jelzőit inkább nem is soroljuk. Éppen ezért elég nehéz pécsi, baranyai listát összeállítani és rögtön az elején be kell vallanunk, hogy nem is sikerült tökéletesen. De, ha a busójárás lehet hungarikum, akkor egy-egy országos ismertségű és befolyású politikus még akkor is lehet pécsi, baranyai, ha viszonylag laza szálak kötik ide.

Persze az idők kezdetéig nem nézhettük végig a kínálatot, így Medgyessy Péter bukásának 10. évfordulója és ezzel együtt a Gyurcsány-korszak kezdete kiváló kiindulási pont volt. Ennyit a módszertanról, viszont a legutóbbi összeállításunk kapcsán azt is megkaptuk, hogy a pécsiek olyan arcok, akik annál büszkébbek valakire, minél cikibb az illető.

Ha lokálpatriotizmusról van szó, egyszerűen nem kell törődni az álnevek mögé bújó internetes huhogókkal: igenis legyünk büszkék az értékeinkre! Akár a valóságshow-k szereplői magukat, úgy vállaljuk mi is azt, amink van!

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Az alábbiak közül, melyik politikusnak köszönhet legtöbbet Pécs és Baranya?
---------------------------------------------------------------------------

Íme a lista!

Gyurcsány Ferenc

Méghogy nem való a listára? Lárifári. Aki a pécsi egyetemen szerezte a diplomáját, az nekünk eléggé pécsi. Táncol és bolondozik, bár sokak szerint már csak megosztja a baloldalt.

Nem az egyetlen, akinek a KISZ-titkárságtól a miniszterelnökségig ívelt a karrierje, és bukása után szintén eltántoríthatatlanul ragaszkodik a hatalomhoz. Pedig...

Sólyom László

A rendszerváltás kulcsfigurája, az MDF egyik alapítója Pécsre tényleg hazajön. Itt született, itt járt gimnáziumba, egyetemre, hogy aztán megvédje nekünk a Mecseket. Legalábbis lokátor nem lett rajta.

Az egyik legérdekesebb tény a köztársasági elnökségével (2005-2010) kapcsolatban, hogy egy ciklus alatt sikerült mindkét oldallal rossz viszonyt ápolnia. Hát még utána.

Mindenki Lacija volt a rendszerváltás utáni egyetlen pécsi városvezető, aki vitathatatlan lobbierővel rendelkezett az országos politikában. Így lett Pécsé pl. az Európa Kulturális Főváros cím, aztán a balesete után nagyon kisiklottak a dolgok.

Zűrös ügyek persze előtte is voltak és egy csomó akkoriban hozott döntésnek még most is nyögi a terheit a város.

Budapesti, de politikus itt lett a zenészdoktor, a pécsi református gimnázium egykori igazgatója. Fideszes színekben városi, majd országgyűlési képviselő lett, aztán hoppá, és máris pártkommunikátorként darálta éjjel-nappal, hogy „bukottbaloldal".

Olyan sikeresen, hogy jutalma nem is lett kevesebb, mint a kulturális államtitkári pozíció a legújabb Orbán-kormányban.

Invázió. A szó, ami eszébe kell, hogy jusson minden pécsinek, aki átélte a 2009-es polgármester-választási kampányt. Míg Kubatovék listát csináltak, az MSZP buszokkal hordta a nyugdíjas agitátorokat Pécsre, akik egyenpólóban lepték el a várost.

Azóta már egy busznyi hordható támogatójuk sincs, és a pécsi egyetemen két diplomát szerző Katink sem tagja már a Pártnak.

Kedvenc pólójánál több is utal arra, hogy szereti a maffiafilmeket az egykoron igazolt mohácsi focista.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bánki középen, Keresztapás pólóban (fotó: DN)
[/caption]

Állítólag erőssége a fontos üzenetek átadása, az elmúlt években is ezt a képességét kamatoztathatta Brüsszelben. De mivel a fürdőzés, a sporttámogatás és a foci még nem ment ki a divatból, így a mostani ciklusban hazaigazolt baranyai képviselő megint több területen kulcsszereplő lehet.

Puch László

Csing-csing. Képzeletünkben így csörög a lánycsóki politikus telefonja, hiszen a hangot könnyedén rögzíthette az MSZP pártkasszájának nyitogatásakor. Az MSZMP-ben indult politikusi karrierje, és a nagy baloldali megújulás jegyében 2014-ben is az utódpárt baranyai elnökének választották meg.

 

Még mindig befolyásos, viszont 20 év után először már nem parlamenti képviselő.

Szél Bernadett

Listánk legfiatalabb szereplője „mindössze" azért került ide, mert Pécsett született. Politikai karrierjében egyelőre nem sok minden utal erre, de még nagyon új a placcon.

Ehhez képest villámgyorsan lépkedett a ranglétrán, hiszen pár év alatt lett a humanista mozgalom aktivistájából az LMP társelnöke és frakcióvezető-helyettese.

Gráf József

A Nagy Lajos Gimnázium árnya nem csak ténylegesen, de képletesen is a Széchenyi térre és így a városra vetül, hiszen rengeteg későbbi politikust termelt ki az elitgyár. Így ezt az üzemmérnököt is, aki az MSZMP-tagság után az MSZP alapítója is volt.

Két Gyurcsány- és az egy szem Bajnai-kormányban is földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lehetett.

Wekler Ferenc

A mecseknádasdi borok ura egy leáldozott kor egyik utolsó harcosaként küzdött önnön becsületéért. 16 év országgyűlési képviselőség után pártja – talán még többen emlékeznek rá –, az SZDSZ, 2006-ban azért nem indította újra, mert GYANÚBA keveredett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Wekler olyan régi motoros, hogy még videót sem találtunk róla
[/caption]

Azóta országos politikával nem is foglalkozik, de a Mecsek keleti lábánál szőlővesszőit és faluját igazgatja. Utóbbit polgármesterként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!