Közélet

2014.09.01. 10:51

Harc a baranyai városokért: íme a jelöltek

A megye több városában, például Pécsett, Szigetváron és Harkányban is kiélezett küzdelemre van kilátás a polgármesteri posztért.

Munkatársainktól

A megyében vasárnapig mindössze tizenkét polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba a helyi választási bizottságok, ettől függetlenül már szinte minden város esetében tudni lehet, kik indulnak biztosan.

Pécsett Páva Zsolt polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje újrázna, amit többen is próbálnak megakadályozni. Egyik legfőbb vetélytársa a baloldal közös jelöltje, dr. Kovács Ágnes gyermekgyógyász főorvos, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények volt főigazgatója lehet – persze kérdés, mire megy a „nagypolitikában” az eddig attól magát távol tartó civil jelölt.

Pikánsnak ígérkezik az ÖPE-jelölt Kővári János szereplése. Korábban a szervezet a Fidesz szövetségese volt, az egykori országgyűlési képviselő és társai azonban egy ideje betartanak volt támogatóiknak. A pletykák szerint Kővári külön utas politikája annak a következménye, hogy a Fidesz-KDNP nem segítette országgyűlési mandátuma megtartásában.

Az október 12-én esedékes voksoláson eldől az is, valójában hányadik politikai erő a Gyimesi Gáborral próbálkozó Jobbik a baranyai megyeszékhelyen, miképpen az is, lehet-e más a politika az LMP-s Keresztes Lóránttal, akit a párt a polgármesteri tisztségre jelölt.

Komlón a Fidesz-KDNP a jelenlegi városvezetőt, Polics Józsefet küldi ismét csatába. A baloldal dr. Barbarics Ildikót nevezi küzdelembe. A Tisztelet Komlónak Egyesület Jégl Zoltánt, a Jobbik Bognár Gyulát indítja, függetlenként Tresch Krisztián próbálkozik.

Mohácson meglepetés lenne, ha nem a fideszes Szekó József nyerné meg a választást. A városban nincs baloldali összefogás, külön indul az MSZP és a DK. Előbbi párt polgármesterjelöltje Csorbai Ferenc cégvezető, utóbbi a független Bertanicz Vilmosnét támogatja. Érdekesség, hogy egyáltalán nem indul az LMP, „mert nem találtak alkalmas jelölteket”. A Jobbik Schindl Anikót indítja.

Bólyban hivatalosan továbbra sem tudni, indul-e a polgármesteri székből 1990 óta kirobbanthatatlan Hárs József, aki korábban többször is azt mondta, befejezi. A városvezetőt nem sikerült elérnünk, de információink szerint beadta a derekát, jelölteti magát.

Siklóson Marenics János jelenlegi polgármesternek négy kihívója is lesz. A Fidesz Mojzes Tamás várkapitányt indítja, Ottó Krisztián Ottó korábbi helyi képviselő függetlenként indul, őt azonban támogatja mind a négy baloldali párt. Angyal Károly az LMP jelöltje, míg Vida Dezső a Jobbik színeiben száll ringbe.

Kozármislenyben Völgyesi Gyula nem indul újra. A jelenlegi alpolgármester, Gyöngyösi Tibor a Fidesz jelöltje, függetlenként indul Bíró Károly harkányi főjegyző. A Jobbik jelöltje Bozsér József.

Szentlőrincen elfogadta a Fidesz támogatását a most is függetlenként induló, és újrázni próbáló Győrvári Márk polgármester, akinek valószínűleg csak egy kihívója lesz, a szintén függetlenként induló Koltai Péter pedagógus.

Harkányban a független Imri Sándor is szívesen lenne ismét polgármester, vele szemben Baksai Tamás helyi vállalkozót indítja a Fidesz, elindulhat még függetlenként Döme Róbert.

Villányban tudomásunk szerint továbbra is csak két polgármesterjelölt van. A több ciklus óta polgármesterként tevékenykedő, független Takáts Gyulával szemben a Fidesz ezúttal is állít jelöltet Takáts Zsolt vendéglátó-ipari vállalkozó személyében.

Szigetváron a Fidesz-KDNP-n belüli belviszály akár a baloldal malmára is hajthatja a vizet. Sokáig úgy tűnt, csak egyetlen kihívója lesz a kisváros jelenlegi kormánypárti polgármesterének, Kolovics Jánosnak, de mára már többen is pályáznak a székére. A Szigetvári Emberekért Egyesület színeiben induló Varga Zoltán mellett a baloldal támogatásával független jelöltként indul dr. Vass Péter, ugyanakkor lapunk információja szerint ugyancsak független jelöltként méretteti meg magát egy korábbi képviselő-testületi tag, Berta János is. A belharc jele, hogy a város jelenlegi alpolgármestere, Simon János is indul a polgármesteri címért egy civil szervezet jelöltjeként. A KDNP megyei vezetése nem járult hozzá, hogy a párt és a Jobbik közös jelöltjeként induljon.

Sellyén Nagy Attila polgármester függetlenként indul, kihívója a munkaügyi kirendeltség vezetője, Vicze Béla.

Sásdon az MSZP támogatásával induló Székely Szilárd mellett a Fidesz támogatását bíró dr. Jusztinger János és a független Rabb Győzőné indulhat. 

Pécsváradon Bíró Ferenc polgármester újrázna, nincs információ esetleges vetélytársairól.

Mágocson Hőnig Mária ismét indul, úgy tudni, legalább egy kihívója biztosan lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!