Közélet

2014.10.08. 11:10

A pécsi belvárosi boltosok nem lennének tovább nyitva

Sikeresnek minősítette a szombati pécsi belvárosi bevásárlónapot a Pécs Holding és a legtöbb részt vevő üzlet tulajdonosa, eladói is. A hosszított nyitva tartás most bevált, de a bérlők szerint ennek nem lenne értelme.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Hogy a szintén az elmúlt szombatra, a főtérre szervezett vízünnepnek mennyiben volt hatása arra, hogy sokan voltak Pécs történelmi belvárosának sétálóutcáin, nem tudni, de a kereskedők és vendéglátósok többsége elégedett volt a szombati forgalommal a belvárosi bevásárlónapon.

A többség azt mondta, most szervezettebbnek és profibban előkészítettnek tűnt a shoppingnap, mint az előző. Késő délelőtt sokan voltak, s még kora délután is, és egyes üzletekben öt körül is vásároltak, holott eddig amúgy nem szoktak nyitva tartani. Arról is többen beszámoltak, hogy azok közül, akik náluk vásároltak, sokan tudatosan készültek, mert tudták jól, milyen akciókat hirdettek, náluk volt az e napra kiadott holdingos füzetecske, és kérték a blokkot, hogy részt tudjanak venni a vásárlás miatti sorsoláson, illetve a bizonyos összeg feletti költéshez kötött ajándékot megkaphassák.

Persze olyannal is találkoztunk, aki szerint az előző bevásárlónap forgalomban jobb volt, és olyannal is, aki úgy érezte, nem sokat profitált az egészből. Utóbbiak közül többségben voltak azok, akik nem szerepeltek a kedvezményeket adó üzletek listáján, csak a belvárosban működnek.

A kiadványba kerülés egyik feltétele a kedvezmény nyújtása, a másik a hosszított nyitva tartás biztosítása volt. Annak ellenére azonban, hogy a forgalom a legtöbb helyen nőtt, hosszabb távon senki sem gondolta azt a kereskedők közül, hogy Pécsett lenne értelme tovább nyitva tartaniuk. Azt mondták, a sikerhez szerintük az kellene, hogy ismét több üzlet legyen a belvárosban, és a Holding vagy a városvezetés érje el, hogy jöjjön Pécsre több nívósabb bolt, hogy azok a pécsiek is itt vásároljanak, akik ma nem itt költik ilyesmire a pénzüket.

A Holding szerint siker volt a bevásárlónap, hisz ahhoz 59 üzlet és étterem csatlakozott, köztük nem csak holdingos bérleményekben üzemelőek is. Az üzletek nyújtotta különböző kedvezmények mellett a Holding ajándék bevásárlótáskát adott azoknak, akik tízezer forint feletti összegben vásároltak.

A nekik visszajelző üzemeltetők azt mondták, egy megszokott szombati naphoz képest két-háromszoros forgalmat bonyolítottak, volt, aki ötszörösről számolt be.

Belváros Újratöltve: nyolc civil bérlőt nyertek

Tavasszal a Holding ismét meghirdette Belváros Újratöltve akcióját. Lényege, hogy üres belvárosi üzlethelyiségeket adnak ki a pályázó civileknek, akiknek csak a rezsit kell fizetniük, de pénzt nem szedhetnek, és programokat is kell szervezniük. A vagyonkezelő cégnél elmondták, hogy jelenleg nyolc bérleményben van nonprofit bérlőjük.

Azt viszont kérdésünkre sem közölték, mennyi üzletet akartak így kiadni, s tavasz óta mennyibe költöztek be. Korábban közölték: az első programból négy civil bérlő maradt, s akkor húsz üzletre kerestek átmeneti üzemeltetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!