Közélet

2014.10.02. 15:04

Feleannyi idősek a komlói új buszok, mint a régiek

Ismét „új” buszokat kapott Komló, a járműveket szerda délután mutatták be a pályaudvaron.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A hat, átlagosan 10 éves busz már járja is a város útjait. Az átadón elhangzott, előnyük, hogy halkabbak, kényelmesebbek az elődeiknél, ráadásul a károsanyag-kibocsátásuk is alacsonyabb. A járművek hasonlaók vagy teljesen ugyanolyanok, mint azok, amelyek júniusban álltak munkába a városban. Akkor két 8 éves, piros-fehér, 40 üléses, alacsony padlós, légkondicionált jármű érkezett.

A Pannon Volán Zrt. idén ezzel a nyolc busszal szeretné a jelenleg 20 évesnél is öregebb átlagéletkorú járműparkot fiatalítani. Minderre azután kerül sor, hogy az önkormányzat – pereskedést és bírósági döntést követően – 130 millió forintot köteles fizetni a cégnek a Komlón keletkezett veszteségek mérséklésére. Júniusig 5 millió forint előleget utaltak át, amit október végéig egy-egy millió követ havonta.

A járműpark fiatalítása egyébként nagy lendületet kapott nagyjából öt-hat éve, amikor négy teljesen új Credo buszt állítottak üzembe Komlón. Az alacsonypadlós járműveket azonban 2011-ben más városokba vitték, arra hivatkozva, hogy magas az amortizációs költségük, a Volánnak pedig mindenképp csökkentenie kell a kiadásokat, hiszen a komlói helyi járatos közlekedés magas hiányt termelt a cégnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!