Közélet

2014.10.28. 14:12

Lomtalanítás után patkányok

A rágcsálókat főleg akkor vesszük észre, ha már elszaporodtak. Érdemes időben lépni.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Olvasóink jelezték, hogy Komlón, az Alkotmány utca környékén felbukkantak a patkányok. Arra, hogy a társasházak pincéiben, tárolóiban élnek, főként az őszi lomtalanítás derített fényt. A nem használt holmik kipakolásakor ugyanis több nyomot találtak, és egy-egy példányt is láttak menekülni. A lakók azonnal cselekedtek: patkánymérget helyeztek ki, és eltömítették a feltételezett járatokat is. Pár nappal később néhány tetem jelezte, hogy a félelmük jogos volt, ám arra nem is gondoltak, hogy közterületen is viszontlátják majd a rágcsálókat. Márpedig így történt.

A Városgondnokságon kérdésükre elmondták, ha közterületen észlel valaki patkányt, ők az illetékesek az irtásban. Bár hozzájuk az említett esettel kapcsolatban még nem érkezett bejelentés, most, hogy tudnak a problémáról, intézkedni fognak. Amennyiben a csatornákból jönnek fel a rágcsálók, a vízműhöz kell fordulni, társasház esetén pedig elsősorban a közösség feladata a védekezés.

Fertőző betegségeket is terjeszthetnek

Az érintett területtel foglalkozó szakemberek szerint ahány lakos, annyi patkány van egy településen. Vagyis a rágcsálók velünk élnek akkor is, ha nem mindig kerülnek a szemünk elé.
Komlón legutóbb februárban lehetett hallani a patkányok elszaporodásáról, akkor a kökönyösi városrészből érkeztek a panaszok.

Pécsett sem ritka a felbukkanásuk, bár igaz, vannak fertőzött és kevésbé fertőzött területek. A Biokom évente áltagosan 30 alkalommal helyez ki csapdákat, nagyjából 10–15 helyszínen. Emellett, ha valahonnan bejelentés érkezik, ők vagy a Tettye Forrásház ellenőrzi a helyszínt, és ha szükséges, intézkednek.
A patkány (ezen belül is a vándorpatkány) Magyarországon is gyakori, csatornarendszerekben, vizek partján él, és akár fertőző betegségeket is terjeszthet. Főként illegális hulladéklerakók, elhagyott szemétdombok környékén szaporodik el.

Lassan öl

A ma gyártott patkánymérgek lassan ható, a vér alvadását gátló készítmények. Az állatokat úgy pusztítják el, hogy meggátolják a külső, belső sérülések által keletkezett sebek behegesedését, és az állat elvérzik. Ebből kifolyólag, ha egy példány eszik a méregből, csak napok múlva hal meg, így a többi patkány nem tudja összekapcsolni a méreg elfogyasztásának és társuk elpusztulásának tényét, és ők is fogyasztanak a méregből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!