Közélet

2014.10.20. 16:38

Még több külföldi jöhet ide egyetemre

A PTE és a város közösen hozna létre egy új egy kutatási, fejlesztési és innovációs központot a jövőben.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Olyan nemzetközi hallgatói és képzési központot valósítana meg közösen Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem, amelyben egy kutatási, fejlesztési és innovációs központ is működne – erről állapodott meg Páva Zsolt polgármester és Bódis József rektor.

A nemzetközi hallgatói és képzési központ multifunkcionális feladatot tölt be: a külföldi egyetemi hallgatók adminisztrációs és tájékoztatási igényeinek kiszolgálása mellett egyúttal kulturális és találkozási centrum is lenne. A fejlesztéshez az egyetem rendelkezésre bocsátja a helyszínt, továbbá kidolgozza a szakmai tartalmat, a város pedig vállalja, hogy a szükséges kiadások fedezetét pályázati úton, uniós és kormányzati források megszerzésével biztosítja.

– A Pécsi Tudományegyetem stratégiai célkitűzése a külföldi hallgatók létszámának növelése és az ehhez szükséges szolgáltatási rendszer folyamatos fejlesztése, bővítése – nyilatkozta Bódis József rektor. – Örömteli, hogy ma közel 400-zal több határon túlról érkezett hallgató tanul a PTE-n, mint az előző tanévben, és minden esély megvan rá, hogy a mostani 2230-as összlétszám tovább emelkedjen. A Nemzetközi Képzési és Innovációs Központban a diákok egy helyen, gyorsan és egyszerűn intézhetik azokat az adminisztratív ügyeiket, melyeket jelenleg a város különböző pontjain tudnak csak lebonyolítani.

Az önkormányzat is támogatja az elképzeléseket

Lapunk is többször megírta, hogy a külföldi diákok nagyban hozzájárulnak a baranyai megyeszékhely gazdaságához – itt költik el ugyanis a pénzüket, legyen szó albérletről, taxiról, éttermi fogyasztásról. Nyilvánvaló tehát, hogy a cikkben említett terv mellé a város polgármestere is odaállt.

– A megállapodás szerint a Munkácsy úti, jelenleg urológiai és fül-orr-gégészeti klinikaként funkcionáló valamikori Bőr­- és Nemibeteg-gondozó épülete lenne a megfelelő hely egy ilyen központ kialakítására – tudtuk meg Páva Zsolt polgármestertől. – Ez már csak azért is ideális helyszín, mert a belvárosban van, amely köztudomásúlag a külföldi diákok legkedveltebb helye. Ráadásul a bővítés is megoldható, hiszen az itt található kórtermeket, rendelőket át lehet alakítani. Egyszóval a város maximálisan támogatja az ilyen irányú fejlesztéseket, ezért is írtuk alá erről a megállapodást az egyetemmel a közelmúltban.

Pörög az orvosi kar

Jelenleg a pécsi egyetem orvosi karán van a legtöbb külföldi hallgató: napsütötte hétköznapokon a Szigeti úti épület előtt a bibliai Bábelt idézi a nyelvkáosz. A többi karon egyelőre inkább csak mutatóban vannak külföldi diákok – nyilvánvaló azonban, hogy több olyan képzés van Pécsett, amit külföldön a mostaninál is népszerűbbé lehetne tenni. Ilyen például a pszichológia, a közgazdaság-tudomány, az informatika, az építészet, de akár a Művészeti Karnak is lehetnének a jövőben nem magyar hallgatói. Néhány helyen már most folyik angol nyelvű oktatás, de a nagy áttörés még nem jött el.

Korábban is volt terv

A külföldi hallgatók kényelmének elősegítésére már korábban is voltak tervek az egyetemen. Az orvosi kar központi épületével szemben található, egyelőre használaton kívüli terület (a Szigeti út – Tüzér utca sarkán) kapcsán például többször is felmerült, hogy tökéletes campusa lehetne az ott tanuló diákoknak.

Volt szó arról, hogy itt épülhetne egy olyan épületkomplexum, amely részint albérletet biztosítana a külföldi hallgatóknak, részint pedig ide települhetne az összes kiszolgáló létesítmény, így például a diákiroda, jegyzetbolt, irodák, sőt, akár még tantermek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!