Közélet

2014.10.29. 16:30

Nincs alpolgármester Sásdon

Részben sikertelenül zárult Sásdon az új képviselő-testület alakuló ülése hétfőn. A testületi tagok ugyanis nem fogadták el az alpolgármester-jelölteket.

K. E. I.

Rabb Győzőné, a város frissen megválasztott polgármestere két személyt javasolt az alpolgármesteri posztra: azokat, akik egyébként a választáson a legtöbb szavazatokat kapták. A korábban és most is képviselőként dolgozó dr. Jusztinger János és Pintér Gábor együttes jelölését azonban nem támogatta a képviselő-testület. (Úgy tudjuk, Jusztinger János megválasztását külön megszavazták volna, erre azonban nem volt törvényadta lehetőségük.)

Mivel az alpolgármesterek megválasztását nem kíséri vita, így nincs hivatalos indoklás sem arról, miért nem fogadták el a javaslatot. Információink szerint azonban, mivel a testület 5 független, egy MSZP-s (Székely Szilárd) és egy Fidesz-KDNP-s (Pintér Gábor) képviselőből áll, a tagok egy „ellenzéki” képviselőt is szeretnének az alpolgármesteri székben látni.

Egy biztos, a megegyezéshez a felek álláspontjainak közeledésére lenne szükség – erre legkorábban csütörtökön, a következő testületi ülésen lesz lehetőség. A képviselőknek emellett a bizottságok felállításáról is dönteniük kell, amely az alakuló ülésen lekerült a napirendről.

Dr. Kajdon Béla, Sásd jegyzője kérdésünkre elmondta, az alpolgármesterek megválasztására a törvény szerint az alakuló, vagy az azt követő ülésen kell sort keríteni. Ha a polgármester más személyeket javasol, akiket a testület újra és újra elutasít, legvégső esetben a testületet fel kell oszlatni, és új szavazást kell kiírni. (Ez hónapokig is eltarthat.) A bizottságok felállítása szintén sürgős lenne, hiszen azok pénzügyi dolgokról (például fizetésekről, segélyekről) döntenek.

Címkék#Sásd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!