Közélet

2014.10.30. 16:21

Pécsett és Mohácson is LED-esre cserélik a közvilágítást

Mohácson rövidesen az összes, Pécsett pedig az utcai lámpák egyharmadát cserélik modern, LED-es fényforrásokra. A beruházások több százmillió forintba kerülnek, az üzemeltetés viszont olcsóbb, a lámpák fényérzete pedig nagyobb lesz.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

*A program során a lámpákat korszerűbb LED-esre cserélik: jobb fényhatásúak és olcsóbbak.

*A szakemberek szerint az ilyen beruházások a környezetet is védik, áttételesen a szén-dioxid-kibocsátás is csökken.

*A megye két nagyvárosában is közvilágítás-korszerűsítés kezdődik hamarosan, a beruházások több százmillió forint értékűek.

A pécsi közvilágítás korszerűsítéséhez kapcsolódóan kiírt mindkét pályázat lezárult, így várhatóan még idén elkezdődhet a beruházás. Csizi Péter, Pécs egyik országgyűlési képviselője a fejleményekről szólva lapunk érdeklődésére elmondta, az egyik eljárás révén kiválasztották azt a pénzintézetet, amelyik hitelt nyújt a városnak a korszerűsítéshez. A másik eljárás eredményeképp már a kivitelező is megvan – örömteli fejlemény, hogy a vártnál olcsóbban, 894 millió forintért vállalta a cég a munkálatok elvégzését. A bank egymilliárd-negyvenötmillió forint kölcsönt ad az önkormányzatnak. Csizi Péter kifejtette, lényegében hitelkeretről van szó, a fennmaradó részt a további korszerűsítések önrészére használják majd, ha lesz megfelelő pályázati kiírás.

A várhatóan még idén elkezdődő munkálatok során a Pécsett működő huszonkétezer lámpatest mintegy harmadát cserélik LED-es fényforrásra. A legforgalmasabb utcákban, csomópontokban, tereken végzik el a beavatkozásokat, vagyis ott, ahol a legnagyobb szükség van arra.

Csizi Péter elmondta azt is, mivel a város hitelt vesz fel, a kormány jóváhagyására is szükség van az ügylethez, ami folyamatban van.

Mohácson szintén küszöbön áll a hálózat korszerűsítése. A Duna-parti városban valamennyi, azaz csaknem háromezer lámpatestet cserélnek ki LED-esre. Ez 330 millió forintba kerül, az összeg nagy részét pályázat révén teremtette elő az önkormányzat. A kivitelezőt már szintén kiválasztották, a munkálatok befejezésének határideje február vége.

Sok-sok tízmillióban mérhető az éves megtakarítás városonként

A LED-es közvilágítás üzemeltetése sokkal olcsóbb a hagyományosnál, fényérzete nagyobb és szabályozható is. Mindezzel évente több tízmilliót takaríthatnak meg a városok. Pécsett a számítások szerint konkrétan 130 milliót, Mohácson huszonhatot. Így a beruházások néhány év alatt megtérülnek.

A LED-es közvilágítás előnyei közé sorolható továbbá, hogy fényereje nagyobb, és szabályozható is, az aktuális fényviszonyokhoz igazítható. Mindemellett a javítási, karbantartási költségek is jóval alacsonyabbak: míg hatezer üzemóra alatt a hagyományos izzókkal működő berendezések tíz százaléka igényel javítást, addig a LED-es eszközök meghibásodási aránya mindössze egy százalék, vagyis tizedével kevesebb romlik el közülük.

A hálózatokat egyébként alapesetben nem érintik a beavatkozások, a meglévő oszlopokon lévő lámpatesteket cserélik LED-esre.

Ahol már elkészült, valóban sokat spórolnak

A megyében korábban már Véménden és Kölkeden teljes egészében, Komlón részben LED-es technikát használó berendezésekre cserélték a régi utcai lámpatesteket. A húzás a tapasztalatok szerint mindenütt bevált, valóban jelentősen csökkentek a közvilágításra fordított kiadások.

A volt bányászvárosban első évben huszonnégymillió forintos megtakarítást hozott az izzók cseréje. 1048 utcai világítótestet alakítottak át LED-es vagy fémhalogén technikát használó berendezésre. Ráadásul a teljes lámpaállomány csaknem felének modernizálásával a település közvilágításból eredő áramfogyasztása több mint 270 ezer kilowattórával csökkent, így 150 ezer kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a környezetet.

Komlón egyébként a 93 millió forint értékű fejlesztést a beruházók megelőlegezték, amit öt év alatt, a megtakarításokból fizetnek neki vissza.

Környezetbarát

Szakértők szerint a LED-es közvilágítás alkalmazásával a világításra használt energia 85 százalékát lehetne megtakarítani, a városokban évente 670 millió tonnával csökkenne a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid kibocsátása. Ez azt jelenti, hogyha világszerte megdupláznák a világítás hatékonyságát, felére csökkentenék a káros anyagok kibocsátásának mértékét, ami klímavédelmi szempontból is óriási jelentőségű lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!