Közélet

2014.10.08. 18:23

Újabb avatás az átadások hetén: ezúttal a pécsi biogázüzem volt soron

Helyi cégeknek is megtakarítást hozhat a fejlesztés. A biogázüzemmel válik teljessé Pécs szennyvízkezelése.

B. A. (Dunántúli Napló)

Felavatták a pécsi biogázüzemet, ahol még ebben a hónapban, októberben indulhat el a hathónapos próbaüzem, ugyanakkor már ez normál működést jelent.

Páva Zsolt polgármester az ünnepi avatón hangsúlyozta, hogy a pécsi, Pellérd közelében lévő szennyvíztisztító telepen végrehajtott fejlesztés példaértékű lehet más városoknak, és egy újabb lépést jelent azon az úton, amelyen végighaladva Pécs egyre zöldebb, egyre környezettudatosabb várossá válik, így szerinte jó esélye van a baranyai megyeszékhelynek arra, hogy 2017-ben Európa Zöld Fővárosa lehessen.

Megtudtuk ugyanakkor azt is, hogy ennél is fontosabb, hogy a biogázüzemmel válik teljessé Pécs szennyvízkezelése (a városban egyébként majdnem száz százalékos a csatornázottság), és hogy nem csak a városnak, és a pécsi vízsszolgáltatónak a Tettye Forrásház Zrt.-nek jelent a fejlesztés jelentős megtakarítást, de olyan helyi cégeknek is, amelyeknek eddig Pécstől távolra, nagy mennyiségben, nem olcsón kellett elszállíttatniuk a melléktermékként keletkező szerves hulladékot.

A pécsi biogázüzem 2,1 milliárd forintból, majdnem egymilliárdos uniós támogatással épült meg.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!