Közélet

2014.10.08. 18:59

Választási előkészületek: péntekig lehet átjelentkezni, mozgóurnát kérni

Célegyenesbe fordultak a vasárnap esedékes önkormányzati választás előkészületei. A tartózkodási helyre történő átjelentkezés határideje pénteken lejár, s addig lehet mozgóurnát is kérni.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Vasárnap ismét a szavazófülkébe várják a lakosságot, a települések lakói akkor választhatják meg a következő öt évre a képviselő-testület tagjait és a polgármestert. Az előkészületek a végénél tartanak, gyakorlatilag minden készen áll a lebonyolításhoz.

Mindenki csak a saját lakóhelyén szavazhat, kivéve azokat, akik bejelentett tartózkodási hellyel (ideiglenes lakcímmel) rendelkeznek. Ők választhatnak, hogy a kettő közül hol akarnak voksolni. Ha nem az állandó lakóhelyükön, akkor a helyi választási irodában átjelentkezhetnek pénteken délután négy óráig.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön részt vesz a vasárnapi önkormányzati választásokon?
---------------------------------------------------------------------------

Mozgóurnát szintén eddig lehet igényelni a választást megelőzően, a szavazás napján pedig délután háromig, de akkor már a szavazatszámláló bizottságtól. A fogvatartottak mellett azok élhetnek a lehetőséggel, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni az értesítőben megjelölt szavazókörbe.

Hol, hogyan szavazunk?

Szavazólapok száma Pécsett két szavazólapot kapnak a választók, az egyiken a polgármester-jelöltek közül az egyikre, a másikon egy képviselő-jelöltre lehet szavazni. Minden más településen három szavazólap lesz majd, mivel ott a megyei önkormányzat tagjaira is lehet szavazni. Mindegyik lapon érvényesen csak egy szavazatot lehet leadni, kivéve a tízezer lakosnál kisebb településeken – ott a képviselőket listán választják, a jelöltek közül legfeljebb annyit lehet megjelölni, ahány tagú az adott helyen a testület.

Nemzetiségi önkormányzatok

Vasárnap nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak azokon a településeken, ahol azt kitűzték. Ezen csak azok vehetnek részt, akik feliratkoztak a nemzetiségi névjegyzékbe (ennek határideje lejárt). Ahogy országszerte, úgy Baranyában is nagyon kevesen tették meg ezt. Pécsett például 343-an szerepelnek a horvát, 612-en a német, 629-en a roma névjegyzékben.

Iskolapad vár a nyertesekre

Újdonság, hogy a megválasztott képviselőknek és polgármestereknek a kormányhivatal által szervezett kötelező képzésen kell részt venniük. Az ezt előíró törvény szerint az eskütétel után három hónapon belül sort kell keríteni erre. Érdeklődtünk a kormányhivatalban, mi szerepel majd a tananyagban, zárja-e vizsga a képzést, illetve arról, mi történik azokkal, akik nem hajlandók részt venni azon, ám egyelőre nem tudtak választ adni, mivel a Belügyminisztérium részéről a módszertani anyag kiadása a közeljövőben várható.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!