Közélet

2014.10.21. 17:06

Varánusz hím az új állatkert első hírnöke

A felújítás alatt álló pécsi állatkert első új lakóját, egy pápuavaránusz hímet mutatnak be a hétvégén a terráriumban.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Miközben az építőmunkások a Mecseken, az állatkert felújításán dolgoznak, a Pécsi Állatkert szakemberei a szép új létesítmény kifutóinak, akváriumainak és terráriumainak benépesítésén fáradoznak, olvasható a zoo keddi közleményében. E munkának az első kézzel fogható eredménye a leendő új zoo eléső új laja, avagy hírnöke, egy kétéves pápuavaránusz hím, amely a most hétvégi, a terráriumban tartandó Halloween rendezvényen lesz először látható a Munkácsy utcában.

Magyarországon egyedül a Pécsi Állatkertben látható Új-Guinea legnagyobb hüllője, az akár 2,5 méteresre megnövő Varanus salvadorii, de Európában is csak tizenkét intézmény büszkélkedhet ezzel a fajjal. A Pécsett kiállított, még növésben lévő egyed, az Akvárium-Terrárium pincerendszerében, az Anakonda melletti terráriumban kapott helyet, ahol már meg is találta kedvenc pihenőhelyét egy nagy, mohás farönkön. Az agresszív, kiszámíthatatlan faj főként kis állatokkal, madarakkal és tojásaikkal táplálkozik.

A közlemény szerint a pápuavaránusz mellett várhatóan lesznek még más új jövevények is, melyek a megújuló állatkert újranyitása előtt, amelyeket majd szintén a Munkácsy utcai Akvárium-Terráriumban láthat lőször a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!