Közélet

2014.11.04. 19:51

„Az internetadó az utolsó csepp volt”

Az internetadó az utolsó csepp volt a pohárban, véli Heindl Péter jogász, történelemtanár, a pécsi tüntetések egyik szervezője.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Orbán Viktor bejelentése után miért tüntettek?

– Nem azt mondta, hogy elvetik az ötletet, hanem, hogy egyelőre visszavonják. A legtöbbünk azonban nem csak a netadó miatt vonult utcára, az az utolsó csepp volt a pohárban.

– Mikre gondol?

– Médiatörvény, alaptörvény, de az egyfordulóssá tett választási rendszer is, amelyben gyakorlatilag nincs igazi választás, egy párt nyerhetett csak. A kormány évek óta, különböző típusú, de hasonló intézkedéseket hoz, amelyek a magyar polgárok információhoz való jutási és információközlési jogának korlátozására alkalmasak. Most épp a netadóval próbálkoztak.


– Biztos?

– Miért nem az autógyárakat akarták extrán adóztatni? Ma a net a legszegényebbekhez is eljut, sokan a Facebookon keresztül olvasnak híreket. Az adót vagy áthárítják, s akkor kevesebben neteznek, vagy csökkentik az elérést, vagy elmegy innen a cég, s jöhet az államosítás. De épp emiatt tiltakoztak most sokan, ez mindenkit érint.

– Ön szabaddemokrata politikus volt, nemrég az Együtt-PM körül tűnt fel. A bukott ellenzék rátelepedett a tüntetésekre?

– A Milla-tüntetések után felmerült esetleges jelölti szerepem, de a magyar pártok maffiaszerűen működő szervezetek (ideértve a finanszírozást is), ahol nincs önálló döntési lehetőségük a tagoknak, csak azt tehetik, amit a pártközpontból mondanak. Ezért úgy lettem volna erre hajlandó, ha beleírják az alapszabályba, hogy mindenki szabadon beszélhet. Ez nem történt meg. Amúgy, igen, az SZDSZ-nek és a Fidesznek is alapítója voltam Pécsett. Az előbbinek maradtam tagja 2008-ig, de aktívan 1988 és 1991 közt politizáltam.

– Ön mit szeretne elérni?

– Amit huszonöt éve! Akkor meg kellett szereznünk a demokratikus jogainkat, most vissza kell vennünk azokat, ha kell, bírósági perekkel, itthon, Strasbourgban, nyugati, keleti demokraták segítségével. Módosítsák a média-, a reklámtörvényt, szüntessék meg a médiahatóság bírósági ítélet nélküli bírságolási jogát, s más, a szabadságjogokat, szólásszabadságot korlátozó jogszabályokat, legyen újra kétfordulós a választás. Fontos kimondani: itt most jobb- és baloldaliak fogtak össze, civilként. Aztán, ha sikerül a jogainkat visszaszerezni, és a nép újra Orbán Viktort választja, legyen ő a miniszterelnök, mert akkor már teljesen demokratikus választáson, egy teljesen demokratikus rendszerben lesz vezető.

Jogvédő, egyik alapítója a Gandhi Gimnáziumnak

Dr. Heindl Péter ismert jogvédő, aki a pécsi SZDSZ és a pécsi Fidesz egyik alapító tagja volt. Az 1960-ban született jogász és történelemtanár alapvetően romaügyekkel foglalkozik, a már megszűnt mánfai Collegium Martineum, valamint a pécsi Gandhi Gimnázium egyik alapítója, kezdeményezője volt. Most is dolgozik egy jogsegélyszolgálatban, amely Gilvánfán és Alsószentmártonban működik, illetve Gilvánfán tanodát működtetnek öt éve. Annak eredményeképpen az elmúlt években már több helyi fiatalnak sikerült szakmát szereznie, gimnáziumot elvégeznie, s látszik, ez a folyamat a következő években is folytatódni fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!