Közélet

2014.11.07. 15:18

Gazdára várnak a patinás baranyai kastélyok

Az ember kiskorában arról álmodik, hogy egy kastélyban lakhasson. Nem is gondolnánk, hogy akinek ez megadatik, szabadulni szeretne tőle. Egy kastélyt pedig nem könnyű értékesíteni.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Évekig magára hagyottan, üresen állt a Jánosi Engel Adolf kastély Mecsekjánosiban (nagy képünkön). Az 1900-ban épült – cselédlakásokkal és gazdasági épületekkel bővített – vadászkastély sokáig csecsemőotthonként működött, majd az ezredforduló környékén bezárt. Mivel az őrzését nem tudták megoldani, az épületben található értékeket (legyen szó csempéről vagy rézdrótról) fokozatosan ellopták.

Úgy tűnt, a kifosztott épületet végleg sorsára hagyták az örökösök, a napokban azonban kiderült, sikerült vevőt találni rá. Az érintettet telefonon értük utol: Kolbe Tibor kérdésünkre elmondta, a megvásárolt ingatlannal hosszú távú tervei vannak. Egyelőre kitakarították, rendbe tették, illetve egy-két helyen megjavították a tetőt, hogy ne ázzon be. A cél most még csak az állagmegóvás, később azonban szállásjellegű intézménnyé alakítanának ki belőle.

– Befektetőtársakat keresünk, és figyeljük a pályázatokat is, hiszen olyan intézményt szeretnénk létrehozni, amely (Jánosi Engel Adolf örökségét követve) a kultúráról és az egészséges életmódról is szól – hangsúlyozta Kolbe Tibor.

Az interneten megtaláltuk a hirdetést, amelyben még eladásra kínálták a kastélyt. Ebből kiderült, hogy a 7000 négyzetméteres parkban álló 1700 négyzetméteres főépülettel, 600 négyzetméteres melléképülettel és több mint 50 szobával bíró ingatlant 93 millióért árulták. Baranyában több hasonló épület vár gazdára, így, aki kastélyt vásárolna, még nem maradt le semmiről. Az üzlethez azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Hird

16 hektáron, 2070 négyzetméteres, 1786-os építésű, felújított, barokk stílusú kastély, pincerendszerrel - 950 millió Ft.

Mohács, külterület

400 négyzetméter lakóterületű, szőlővel, borospincével, borfeldolgozóval, palackozóval - 135 millió Ft.

Nagypeterd

Hét szobás, felújított, garázzsal, tárolóval, istállóval, szántóval összesen 28 hektáron - 62 millió Ft.

Szigetvár, Turbékpuszta

370 négyzetméter alapterületű, két mély fúrású kúttal - 23,9 millió Ft.

Bodorfa, Rózsafa

589 négyzetméteres, 14 szobás, felújítandó, termálvíz kitermelési lehetőséggel - 55 millió Ft.

Molvány

1800-as években épült klasszicista stílusú épület. A felújításra szorul, alapterülete 450 négyzetméter - 50 millió Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!