Közélet

2014.12.01. 18:21

A hazaárulózó fideszes képviselő ellen tüntettek Pécsen

Az esős, barátságtalan idő ellenére százan jelentek meg a Jókai közben, hogy Fodor Ibolya kijelentése ellen tiltakozzanak.

bama.hu

Közel ötszázan jelezték, hogy résztvesznek a demonstráción, amely a csapadékos idő ellenére is lezajlott Pécsen a Jókai közben. Igaz ennyien nem voltak jelen, a tudósítónk szerint mintegy száz személy tüntetett a szokásos rendőri biztosítás mellett.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Löffler P.
[/caption]

Elsőként felszólalt Lőrincz Miklós patacsi civil is és Nagy Erzsébet, akik széleskörű társadalmi összefogásra buzdítottak. A közéletben, és többek között az oktatásban is tapasztalható rombolásnak véget kell vetni - mondták a szónokok. Közben bekiabálások sora hallatszott: "nem hagyjuk, nem hagyjuk" rigmus zeng a téren. Egy transzparens a közelgő Mikulásra is reflektált: "Tele van a puttonyom" - hirdette.

A már a korábbi tüntetéseken is szerephez jutó Heindl Péter jogvédő és demokrata (saját magát így definiálta) volt a következő felszólaló, aki a kormány megosztó politikája ellen emelte fel a szavát, továbbá arról is hallhattak a jelenlévők, hog egyes uniós és norvég forrásokból kizárja magát az ország a kormány politikája miatt. A társadalmi rendszert pedig konzerválja a jelenlegi oktatási rendszer - vélte Heindl.

Hofekker Ferenc, a Tüke Busz szakszervezeti vezetője Fodor Ibolya elfogadhatatlan viselkedését hozta szóba többek között az emelvényen.

Az előző kormányzati ciklus alatti tüntetések egyik ikonikus alakja, Árok Kornél szakszervezeti aktivista a kaposvári szimpatizánsok üdvözletével jött Pécsre. Ő is kifejtette a kormány ellenes véleményét a Jókai tér és a Széchenyi tér közötti közben. Egy gazos területhez hasonlította az országot, melyet a tüntetőknek kell kigyomlálniuk.
 
A beszédek végén a városháza elé vonultak a résztvevők, ahol kiürítették a jelképes puttonyt, amely a tüntetők papírfecnikre írt követeléseit tartalmazta. Elénekelték a Himnuszt, és innen a Fidesz-irodához vonultak, ahol a hétfői nap tiltakozós eseményei gyertyagyújtással zárultak.

A tüntetést egyébként a Facebookon szervezték civilek. Mint az oldalukon írták, a demonstráció célja, hogy tiltakozzanak a kormány politikája, valamint Fodor Ibolya pécsi önkormányzati képviselő „hazaárulók” kifejezése ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!