Közélet

2015.01.21. 11:43

„Ez egy bűnszövetkezet” – mondja a közmunkáról Gyöngyfa polgármestere

Az index.hu helyszíni videót készített Németh Istvánnal. Gyöngyfa polgármestere a napokban azzal váltott ki nagy visszhangot, hogy a közmunkaprogram miatt mondott le tisztségéről.

index.hu

„Ez egy bűnszövetkezet, így, ahogy az egész van. Le van adminisztrálva, minden a legnagyobb rendben. Mindenki nyolc órát dolgozik, felveszi az ezért járó bért, és mindezért egy ember a felelős. Ez úgy ki van találva... a polgármester felel érte. Én meg azt mondtam, nem vagyok a hajcsáruk, de bűnrészességben nem veszek részt. Lemondtam.”

Így foglalja össze röviden az elmúlt napokban nagy port kavart lemondásának történetét Németh István, Gyöngyfa volt polgármestere az index.hu helyszíni videójában. A kisfilmből az is kiderül, a közel 30 éve a faluban lakó, mára egyedüli helyi vállalkozónak komoly tervei voltak, amikor felkérésre a település vezetője lett. Mintafalut szeretett volna - svájcit, ahogy mondja –, évente 2-3 parasztgazdaságot kialakítani. Az ehhez szükséges pályázatokhoz az önrészt a külterületi telkek adóztatásával teremtette volna elő, becslése szerint évi 15 millió forint körüli összeget.

A helyi gazdálkodás nem lett volna idegen a telepöléstől. Korábban közel 80 tehén volt a faluban, minden házban 5-6 disznó - emlékszik vissza Németh István, majd hozzáteszi: mára csak a közmunka maradt.

Ő azonban a falu fejlesztésére, nem pedig a közmunkára akart koncentrálni. Gondolta, csak aláírja az ehhez szükséges papírokat. Aztán ismeretlen neveket bukkantak fel a papírokon, vagy olyanok aláírásai, akik bár benne voltak a programban, dolgozni nem dolgoztak. Úgy vélte, hogy ez közokirathamisítás, illetve sikkasztás (el nem végzett munkáért vesznek fel pénzt), amiben nem akart bűnrészessé válni.

Elment a belső ellenőrhöz, aki elmondása szerint felvilágosította: nyugodjon meg, mert mindenki így csinálja. Németh szerint a rendőrségen is ismerték a helyzetet, de mivel nálunk senki nem élt panasszal, ők sem forszírozták az ügyet. Mikor rákérdezett, hogy mi van, ha ő forszírozza, konkrét választ kapott: felveszik a jegyzőkönyvet, és eljárást inditanak - ellene. A volt polgármester beszélt egy munkaügyi ellenőrzésről is, amely végeredményben megdicsérte azt, ahogy 36 közmunkás tisztán tartotta 300 méteres árokszakaszt.

Németh végül arra jutott, hogy ehhez nem tudja a nevét adni. „Nem az lett, amiről szó volt 25 éve” - mondja keserűen, majd kifejti véleményét, miszerint a hivatali érdekszféra kiszolgálja az oligarchák érdekeit azzal, hogy nem engedi a falut gazdasági szerephez. „Patthelyzet” - foglalja össze egy szóban.

A Dunántúli Napló más települések példáit is összegyűjtötte szerdai cikkében, és arra a következtésre jutott, hogy értékteremtésre is van példa.

Címkék#Gyöngyfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!