Közélet

2015.01.30. 11:19

Mit tanult ez a gyerek a Pécsiközgázon?

Mire jó ma egy diploma? Azt nem tudom, azt azonban már igen, hogy mire jók a Pécsiközgázon eltöltött évek: arra, hogy gyerekünk sikeres ember legyen. Kalandos évek az egyik legjobb egyetemi karon – egy képzeletbeli szülő szemével.

BAMA

Szóval diplomaosztó ünnepség. Pedig mintha csak néhány hónap telt volna el azóta a júliusi este óta, amikor együtt ünnepeltük a sikeres felvételit. Megvan, amikor először vittük óvodába, pedig akkor még az évezred is más volt. A legmarkánsabb emlék azonban a stressz és a frusztráció azokból a hónapokból, amikor a továbbtanulásról gondolkoztunk: menjen-e tovább egyáltalán, ha igen, akkor hova, mi az, ami érdekli, hol kap olyan végzettséget, amivel kezdeni is tud valamit, és hol lesz boldog? Esetleg közgáz? De ott is melyik szak: menedzsment, marketing, pénzügy vagy most legújabban a turizmus-vendéglátás? Szinte lehetetlen feladványnak tűnt a jelentkezési határidő lejárta előtti lázas hetekben.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A legboldogabb pillanatok egyike: már kézben is az oklevél, indulhat végre a nagybetűs élet
[/caption]

A vonalak végül a Pécsiközgáznál keresztezték egymást – a döntést azóta sem bántam meg. Akkor sem, amikor azt számolgattuk, hogy lesz-e rá elég pénz, akkor sem, amikor izgulva küldtük el a gólyatáborba, akkor pedig már egyre biztosabbak voltunk magunkban, amikor felvillanyozva jött haza az első hét után, és akkor is csak rövid ideig aggódtunk a szellemi épsége miatt, amikor strandolás helyett startup vállalkozásokat gründolt nyaranta a szobájában. Fogalmuk sincs arról, hogy mik azok a startupok vagy a Simonyi BEDC? Nem, ez nem egy újhullámos együttes, de a hallgatók körében legalább annyira népszerű. Majd megtudják, ha jó helyen tanul tovább a gyerekük.

Ballagás, érettségi bankett, diplomaosztó; az idő múlását leginkább az ilyen eseményekkel lehet mérni, a diplomaosztásról szóló ünnepélyes, majd egyre inkább vidám fotók kerülnek majd a családi fotóalbumba, holott legbelül tudom, hogy ez csak egy papír, ami önmagában semmit sem ér. Annál többet az, ami mögötte van: a megszerzett tudás és magabiztosság. Nem a végzettség az igazán fontos, hanem a szakértelem és a szemlélet, mondták nekem az okosok, amikor épp az aktuális pánikrohamomat élveztem a papír leadása előtt, én meg hittem is, meg nem is. Elvégre a postás postás, a vasutas vasutas, a közgazdász pedig közgazdász, gondoltam józan paraszti ésszel. Kivételesen nem volt igazam.

Illetve mégis, hiszen ez a papír szimbolizálja azt, hogy annak idején jól döntöttünk. Szerezzen jó végzettséget, érezze jól magát az egyetemi évek alatt, és ami a legfontosabb, kapja meg a lehetőséget álmai megvalósítására; ma már olyan magától értetődőnek tűnik, hogy a feladvány megfejtéseként a Pécsiközgázat ikszeltük be első helyen. Utólag persze könnyű okosnak lenni, ha az ember gyereke már a diploma megszerzése előtt válogathat az állásajánlatokban, ha pedig az egyik mégsem jönne be, csak megvonja a vállát, elvégre mint mondja, a legfontosabb tanulnivaló az, hogy mindig, minden helyzetben feltalálja magát, legyen szó egy világhírű multiról, vagy egy saját maga által megálmodott olyan garázscégről, amelynek még garázsa sincs. Most már magabiztosan mondhatjuk, bár akkor igazán még csak sejtettük, hogy ezért választottuk a Pécsiközgázt, ahol nem csak egy diplomát kapott, hanem gyakorlattal támogatott elméletet, így a sikeresség titkát is.

Ma diplomaosztó, holnap állásinterjú: az élet nem áll meg, sőt neki most kezdődik csak el igazán. Nekem se ér véget, de egy több mint 20 éves kaland, a gyereknevelés igen. Kételyeim eddig se nagyon voltak, de most már biztosan tudom: megérte.

Fontos tudnivalók a beiskolázással kapcsolatban

Nyílt nap

A Közgazdaságtudományi Kar nyílt napja a KTK épületében (Pécs, Rákóczi út 80.), a Halasy-Nagy József Aulában lesz 2015. február 3-án 10:00 órától.

Képzések

Felsőoktatási szakképzések: Gazdálkodási és menedzsment. Kereskedelem és marketing. Pénzügy és számvitel.
Alapképzések: Gazdálkodási és menedzsment. Gazdálkodási és menedzsment angol nyelven. Kereskedelem és marketing. Pénzügy és számvitel. Turizmus és vendéglátás (új!).
Mesterképzések: Közgazdasági elemző. Marketing. MBA. Pénzügy. Regionális gazdaságtan. Vezetés és Szervezés. Vezetés és Szervezés angol nyelven.

További információ

Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar
7622 Pécs, Rákóczi u. 80.
Tel: 72/501 599/ 3159, 3338, 3258
E-mail: [email protected]
www.ktk.pte.hu

A cikk a PTE KTK támogatásával készült.

<!-- Mit tanult ez a gyerek a Pécsiközgázon? Mire jó ma egy diploma? Azt nem tudom, azt azonban már igen, hogy mire jók a Pécsiközgázon eltöltött évek: arra, hogy gyerekünk sikeres ember legyen. Kalandos évek az egyik legjobb egyetemi karon – egy képzeletbeli szülő szemével. A legboldogabb pillanatok egyike: már kézben is az oklevél, indulhat végre a nagybetűs élet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!