Közélet

2015.01.12. 15:45

Páva levélben kéri Fodor Ibolya lemondását

Fodor Ibolya szűk három hónap alatt valószínűleg országosan a legismertebb pécsi politikus lett, sajnos újabb és újabb botrányai miatt. Most csak azzal foglalkozunk, hogy ha maga nem mond le, milyen lehetőség van a visszahívására.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Fodor Ibolya szűk három hónap alatt valószínűleg országosan a legismertebb pécsi politikussá vált, beleértve Páva Zsolt polgármestert is. Illetve a volt szóviviő, ma kulturális államtitkár Hoppál Pétert is, akit feltehetően többen ismernek, de a nevét kevesebben kötik össze Péccsel.

Fodor Ibolya azonban sajnos újabb és újabb botrányai miatt került be az országos híradásokba. Olvasóink emlékezhetnek: előbb a kormányellenes tüntetőket hazaárulózta le, majd egy tizenöt évvel ezelőtti sikkasztási ügyben vállalt szerepét előbb letagadta, majd igyekezett a sajtóban kisebbíteni. Utána egy egykori közalkalmazottat fenyegetett meg azzal egy közösségi oldalon, hogy bemószerolja a főnökénél, végül a róla riportot készítő RTL-es riportert majmozta le.

Mivel Fodor Ibolya korábban azt mondta, hogy nem mond le, csupán kilép a pécsi Fidesz-frakcióból, és független képviselőként folytatja a munkáját, mert az emberek őt közvetlenül választották meg, arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e, s ha igen, milyen törvényes lehetőség van az ő lemondatására, visszahívására.

Ezt kérdeztük a pécsi jegyzőtől és a városvezetéstől, valamint a Pécsett is kétharmaddal kormányzó Fidesz-frakciótól is.

A frakciótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Fidesz-KDNP – miután kiderült, hogy a képviselő nem mondott igazat és eltitkolta mind a frakcióvezetés, mint a támogató párt helyi vezetése előtt múltját – azonnal megtette azt, amire jogosítványa volt, nevezetesen, hogy kizárta soraiból a képviselőt és felkérte, hogy mondjon le mandátumáról, hiszen ezt kívánná a tisztesség. Megjegyezzük, hogy amire a Fidsz-KDN-frakció ezt az ügyet megvitatta, és a döntést meghozta, addigra Fodor Ibolya már jelezte, hogy önként kilép a frakcióból – a pártnak korábban sem volt tagja.

Szerintük jogi szempontból az már lényegesen bonyolultabb kérdés, és nem ennyire „egyértelmű”, hogy le lehet-e mondatni az egyéni mandátumot szerzett, azaz ősszel közvetlenül megválasztott képviselőt, de úgy vélik, ez sokkal inkább erkölcsi, mint jogi kérdés.

Kérdésünkre elmondták azt is, hogy a napokban Páva Zsolt polgármester személyes levélben is felszólította a képviselőt, hogy gondolja újra az elmúlt hetek eseményeit, történéseit, a képviselő nyilatkozatait és viselkedését, majd vonja le a szükséges konzekvenciákat és cselekedjen aszerint.

Fodor Ibolyának még át kell gondolnia

Mindemellett beszéltünk hétfőn telefonon Fodor Ibolyával is, azt kérdezve tőle, hogy lemond-e a mandátumról, avagy gondolkodik-e ezen, mire a képviselő, elcsukló hangon megköszönte, hogy felhívtuk, és megkérdztük erről, majd azt mondta, hogy erre most nem tud válaszolni, ezt még át kell gondolnia.

Az MSZP összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez

A jogász végzettségű Gulyás Emil, az MSZP egyik pécsi városházi képviselője azt mondta, hogy megvizsgálták ezt a kérdést, és arra jutottak, hogy egyedül akkor van lehetőség visszahívni Fodor Ibolyát, ha összeférhetetlenség állna fel a képviselői státusszal, azonban ez szerinte már megvalósult, mert megrengett a közbizalom a képviselőben a sorozatos botrányok, és a képviselőhöz méltatlan viselkedés miatt. Ezért ő maga a soron következő, januári közgyűlési ülésre beterjeszt egy indítványt, hogy tárgyalják meg, és szavazással mondják ki, hogy a képviselő összeférhetetlen a megrendült közbizalom miatt. Megjegyezzük, hogy összeférhetetlenségi eljárást nem csak képviselők, de bárki kezdeményezhet, csupán a közgyűlésnek kell azt végül megszavaznia. Ha ez megtörténik, s a közgyűlés egyszerű többséggel azt megszavazza, akkor Fodor Ibolya elveszíti a mandátumát. Természetesen ez ellen kérhet jogorvoslatot, abban az esetben, több lépcsőben, bírósági úton döntenek a mandátumának a sorsáról. Ha lemond, vagy lemondatják, új választást írnak ki a választókörzetében, ahol természetesen ő is indulhat, ha megszerzi a szükséges számú ajánlást, akár egyéni jelöltként, akár – ha lesz ilyen – szervezet vagy párt jelöltje, avagy támogatottjaként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!