Közélet

2015.01.19. 12:10

Van, aki városa helyett a traktorát vezeti

A megyében hat várost irányít új polgármester tavaly október óta. Az elődök között volt, aki el sem indult újra, mások esetében pedig a választók nem mellettük tették le a garast. Utánajártunk, mit csinálnak most.

Munkatársainktól

Egy civil munkahely mással való felcserélése sem éppen egyszerű feladat, a kontraszt pedig még élesebb azoknak az életében, akik korábban valamelyik várost vezethették, akár több cikluson is át. A megyében hat várost irányít más tavaly október óta: a volt polgármesterek közül volt, aki saját elhatározásából nem indult újra, mások esetében pedig a választók nem adták meg az ismételt felhatalmazást. Az érintettek közül többen nyugdíjba vonulhattak, vannak, akik civil foglalkozásukat űzve, a politikától távol keresik boldogulásukat. A távozók között nagy öregek is voltak, mint például Győrvári Márk, aki már tanácselnökként is Szentlőrinc élén állt.

Természetesen a megye falvaiban szintén találunk olyanokat, akik több évtizede vezették településüket, mások mellett a hásságyi Wilhelm Fülöp, aki a baranyai polgármesterek doyenjeként 1990 óta állt faluja élén, de tavaly már nem indult újra. Azok pályamódosítását, akik nem önként döntöttek a távozás mellett, segítheti, hogy az újra meg nem választott polgármesterek számára háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítés mindenképpen jár, amit a képviselő-testületek meg is duplázhattak.

Tanít és ügyeletet is vállal

Dr. Bíró Ferencet 2007-ben, időközi voksoláson választották meg polgármesternek Pécsváradon. Hét éven keresztül töltötte be ezt a funkciót, előtte háziorvosként dolgozott, és a családi egészségügyi vállalkozás munkájában is részt vett.

 

Polgármestersége alatt sem adta fel a gyógyító tevékenységet. Ma, 66 évesen is besegít a háziorvosi praxis munkájába, rendszeresen ügyeletet is vállal. Emellett a Pécsi Tudományegyetem Családorvostani Intézetében külső oktatóként tanít, illetve továbbra is besegít a családi vállalkozás tevékenységébe.

Kolovics csalódott a politikában

Kolovics János az előző ciklusban négy éven át irányította Szigetvár önkormányzatát, a város életét, ő volt a dél-zselici kistérségi társulás vezetője is. Megkeresésünkre elmondta, hogy a városért végzett munka minden időszakát pozitív élményként élte meg.

 

A politikában, illetőleg a politikai szereplőkben viszont olyan mértékben csalódott, hogy jelenleg semmi ilyen jellegű feladatot nem vállal, tevékenységet nem végez, a Fidesz szigetvári csoportvezetői posztjáról is lemondott. Most egy gazdasági társaság vezetőjeként dolgozik.

Továbbra is érdekli a közélet

Dr. Győrvári Márk Szentlőrincet 2002 és 2014 közt, 12 éven át vezette polgármesterként, de a közigazgatásban már a rendszerváltás előtt is sokat dolgozott, egyebek mellett Szentlőrinc tanácselnöke volt 1981 és 1990 közt.

 

Mint elmondta, már több mint két éve rendes nyugdíjas lehetne, de gyakorlatilag az októberi választás után kezdte meg igazából nyugdíjaséveit. Ugyanakkor aktív maradt, továbbra is érdekli a közélet, lőrinci alapítványokat segít, és cégei irányítását sem engedte el, hiszen mindig is tevékeny, tenni akaró ember volt.

Ha kell, felül a traktorra is

Székely Szilárd, Sásd korábbi polgármestere, amellett, hogy képviselőként még tagja a testületnek, főállásban saját mezőgazdasági vállalkozását vezeti: intézi az adminisztrációt, és ha kell, felül a traktorra, vagy megeteti az állatokat. Vagyis a kétkezi munkától sem riad vissza.

 

Korábban (2014 januárjában) éppen emiatt kellett megválnia polgármesteri székétől, hiszen a cége nyert egy pályázatot, amelyben vállalta, hogy főállásban végzi a feladatokat. Az akkori törvény szerint pedig a kettőre együtt nem volt mód.

Feltöltődött a családjában

Dr. Imri Sándor még nem állt munkába azóta, hogy októberben nem őt választották újra polgármesternek, mert – mint fogalmazott – az elmúlt sok év adósságát rótta le családja felé, amire neki is szüksége volt, feltöltődött.

 

A pedagógus és jogász végzettségű szakember, mielőtt 2010-ben harkányi polgármestere lett, Siklós aljegyzője volt, illetve a közoktatásban dolgozott, de úgy érzi, akkor menne vissza a bármelyik területre is, ha tudná, hogy ott számítanak a tapasztalatára, egyébként a versenyszférában kívánja folytatni karrierjét.

Nyugdíjasként szívesen segít

Völgyesi Gyula, Kozármisleny volt polgármestere már nem indult tavaly a polgármesteri mandátumért, de mivel 18 éven keresztül vezette a Pécs melletti, az elmúlt 15–20 évben dinamikus fejlődésen átment kisvárost, szerettük volna megkérdezni, mihez kezd szabadidejében, foglalkozik-e még közélettel.

 

Sajnos azonban nem értük el a múlt héten, de azt hallottuk, nyugdíjasként megérdemelt pihenőéveit tölti. Egy korábbi interjúban pedig azt mondta, ha az utána jövők kérik a segítségét, nem zárkózik el attól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!