Közélet

2015.02.26. 15:04

Megszavazták a pécsi önkormányzati cégek átszervezését

A Biokom irányíthatja a helyi autóbusz-közlekedést, tárgyalás indul a Tettye Forrásház sorsáról.

mb, bama.hu

Rendhagyó módon délután egy órakor kezdődött csütörtökön a pécsi közgyűlés, így az ülés csak este hét körül ért véget. A leginkább érdemi kérdések viszont az első napirendi pontok között szerepeltek, így azokról viszonylag gyorsan meg is születtek a döntések. Ezek sorában a pécsi buszközlekedés átszervezése volt talán a legnagyobb falat. Az ellenzék főképp amiatt támadta a Tüke Busz Zrt. beolvasztását a Biokomba, mert úgy vélték, a terv nem eléggé átgondolt, vagyis elsietettnek tartják a lépést.

Kővári János, az ÖPE képviselője úgy fogalmazott, „az öt oldalas iromány, amit kaptak, nem nevezhető hatástanulmánynak, hanem mindössze egy fél óra alatt elkészített kis paksamétának”.

Mások is hasonlóan vélekedtek, s a döntés elnapolását sürgették, de ezt a többség leszavazta, majd az eredeti előterjesztést megszavazták. Így eldőlt, hogy Pécsett minden közlekedéssel kapcsolatos kérdésben a Biokom lesz az illetékes, a Tüke Busz pedig beolvad a vállalatba.

A Biokommal kapcsolatos hír még, hogy visszahívták a cég gazdasági vezetőjét, Genczler Istvánt, akinek a helyét az Elszámolóház vezetője, Borbás Károly veszi át (az ő helyét pedig egyelőre eddigi helyettese.)

A közgyűlés jóváhagyta azt is, hogy tárgyalásokat kezdjenek a Tettye Forrásház Zrt. és a Baranya-Víz Zrt. esetleges egyesítéséről.

Fodor Ibolya egyébként a csütörtöki ülésen sem jelent meg, így távollétében döntöttek arról, hogy a képviselőnőt a visszahívják népjóléti bizottságból, s a fideszes Hári József lesz a testület új tagja.

A DRB Bank is szóba került, Keresztes László Lóránt (LMP) arra kérte a városvezetést: segítsenek a pécsieknek, s megérdezte, eddig mit tettek ebben az ügyben. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt válaszolta, szerdán egyeztetett a lakásszövetkezetekkel, konkrét kérésük még nem volt.

Pályázatot írnak ki a PNSZ igazgatói posztjára

Pályázatot ír ki a pécsi önkormányzat a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára, a vezető 2016. február 16-tól öt éven át töltheti be a tisztséget. A közgyűlés csütörtöki döntésének indoka az, hogy Rázga Miklós jelenlegi direktor megbízatása jövő év február 15-én lejár.
A jelentkezőkkel szemben követelmény a felsőfokú szakirányú vagy jogász, vagy közgazdász végzettség és legalább ötéves, előadóművészeti szervezetnél szerzett szakmai gyakorlat. A pályázatoknak tartalmazniuk kell az intézmény szervezetére, működésére vonatkozó szakmai koncepciót, üzleti tervet, gazdasági stratégiát. (MTI)

A közgyűlésről tudósítottunk:

Fodor Ibolyát kirakták az önkormányzati szakbizottságból

Meglepő fordulat: Fodor Ibolyát kirakták az önkormányzati szakbizottságból. Helyét Hári József, fideszes politikus veszi át.

Gyalogos-busz-repülő

Délután elkezdődött a pécsi közgyűlés. A legnagyobb vita a helyi autóbusz-közlekedés átszervezése körül alakult ki. A lényege, mint korábban megírtuk, hogy a Tüke Busz elveszíti önállóságát, a jövőben a Biokom leányvállalataként működhet majd. Vagyis a Biokomhoz tartozik majd a parkolás, útjavítás, tömegközlekedés és a reptér is.

Az ellenzéki politikusoknak a legnagyobb problémája, hogy nem készült megfelelő hatástanulmány, vagyis nem tudják, mit okoz majd az átszervezés. Páva Zsolt polgármester az elején hangsúlyozta, hogy a képviselőknek kiosztottak egy irományt, amit az előterjesztéshez kapcsoltak, ezt tanulmányozzák át, abból mindent megtudnak. Többen felhívták rá a figyelmet, hogy az öt oldalas szöveget nem lehet hatástanulmánynak nevezni, az egy gyorsan összeállított tákolmány.

Hosszú vita után az előterjesztést elfogadták.

Biokom alá kerülhet a Tüke Busz

Amint korábban megírtuk az önkormányzati cégek szempontjából sorsfordító döntéseket hozhat a mai pécsi közgyűlés: a helyi autóbusz-közlekedés megszervezésére a városüzemelési feladatok is ellátó Biokom Nonprofit Kft. jelölhetik ki, valamint állásfoglalás születhet arról, hogy elkezdik a tárgyalásokat a Tettye Forrásház Zrt. valamint a Baranya-Víz Zrt. egyesüléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!