Közélet

2015.03.06. 08:00

Jövőre a népesség tizedére kiterjedő összeírást tarthatnak

„Időközi” népszámlálásra kerülhet sor jövőre Magyarországon: amennyiben az ezt célzó javaslatot elfogadja az Országgyűlés, 2016 októberében a népesség tíz százalékát keresik fel kérdezőbiztosok. A válaszadásra kiválasztottak a világhálón is kitölthetik a kérdőíveket.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Az Országgyűlésben tegnap megkezdődött Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslata feletti vita, amelynek elfogadása esetén – amire az erőviszonyok ismeretében jó esély van – jövőre mini népszámlálást tartanak Magyarországon. Az összeírásra a 2011-es előző és a 2021-ben esedékes következő népszámlálás félidejében, 2016 októberében kerülhet sor.

A népesség személyi, családi és lakásviszonyairól képet rajzoló felmérésnek Lázár János indoklása szerint az a célja, hogy feltárják az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat, így a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre.

Az időközi népszámlálás a lakások és a népesség tíz százalékára terjed majd ki. Azt, hogy pontosan kiknek kell válaszolnia, matematikai módszerrel a a Központi Statisztikai Hivatal választja ki.

A mikorcenzus során lényegében ugyanazokat a kérdések szerepelnek majd az íveken, mint legutóbb. Így többek között kiterjed a nemre, a születési időre, a lakóhelyre, a családi állapotra, az iskolai és szakmai végzettségre. Az adatszolgáltatás kötelező, ugyanakkor az egészségi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, anyanyelvre és a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre vonatkozó kérdésekre a válaszadás önkéntes. Csakúgy, mint 2011-ben, a válaszolásra kijelöltek a világhálón is kitölthetik majd a kérdőíveket, akik ezzel a lehetőséggel nem kívánnak vagy tudnak élni, azokat kérdezőbiztosok keresik fel.

Biztos nemcsak biztosok kopogtatnak majd be az ajtókon

Magyarországon nemcsak a népszámlálásnak vannak komoly (jelesül Mária Teréziáig, 1777-ig visszanyúló) hagyományai, hanem az ilyen és hasonló alkalmakat meglovagoló bűnözésnek is. Nagyon sokszor előfordult már, hogy az úgynevezett trükkös tolvajok magukat kérdezőbiztosoknak (és persze sok más egyébnek) kiadva jutottak be kiszemelt áldozataik házába, lakásába.

Azt, hogy jövőre pontosan milyen dokumentumokkal támasztják alá kilétüket az összeírók, egyelőre nem tudni, de várhatóan a 2011-es népszámláláshoz hasonlóan az illetékes jegyző aláírásával ellátott plasztikkártyával, illetve személyes okmányukkal.

Feltehetően a megkérdezettek, különösen a nyugdíjasok felkészítésére a rendőrség is tart majd nyilvános fórumokat, valamint minden bizonnyal ingyenesen hívható zöldszámok is működhetnek, amelyeken az összeírók leellenőrizhetők lesznek.

Pontosabb lehet a kép az elvándorlók számáról

A jövőre esedékes összeírás azt is célozza, hogy pontosabb mutatók álljanak rendelkezésre a bel- és külföldi elvándorlásról.

A jelenlegi magyarországi bejelentési rendszer szerinti lakcímek ugyanis nem minden esetben egyeznek meg azzal a lakással, ahol ténylegesen, életvitelszerűen laknak az oda egyébként nem is bejelentettek. Magyarán, sokan nem abban a lakásban laknak, ahova be vannak jelentve. Ezért a számláláskor azt a lakcímet is rögzítik, amelyet tényleges lakóhelyüknek tekintenek a megkérdezettek, függetlenül attól, bejelentkeztek-e oda vagy sem. Ez a lakcím szükséges a lakónépesség megállapításához, továbbá a pontos és valós vándorlási és ingázási statisztikák elkészítéséhez is. Ezt szolgálják a születéskori és az előző lakóhelyre, továbbá a legalább egy évig tartó külföldi tartózkodás helyére vonatkozó kérdések is.

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#Bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#mohács#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#Harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Népesség Baranyában#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!