Közélet

2015.03.11. 18:07

Valósággal elnyelte a föld a fürdőszobát

Egy hónapja szakadt be a feledésbe merült pince a Batánovics család vályogháza alatt, az épület életveszélyes, azonban a vis-major pályázatukat elutasították. Most heten laknak a nagyszülők szoba-konyhás házában. Mi lesz az otthonukkal?

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

A Szabadság úti épület előtt szalaggal kerítették el a járdát, mindössze ez figyelmeztet arra, hogy életveszélyes megközelíteni az épületet. Az utcáról nézve nem is gondolnánk, hogy megrogyott az épület hátsó fala, a mosdó, a fürdőszoba és az előtér pedig félig eltűnt a mélyben tátongó pincében, amelyről nem is tudtak.

– Pont Valentin napján, február 14-én reggel történt az omlás – emlékszik vissza a történtekre Batánovics Imre. – A kislányom a mosdó előtt megbotlott valamiben. Amikor jobban megnéztük, hogy mi az, akkor láttuk, hogy egy tenyérnyi lyuk tátong a padlón. Aztán hamarosan további padlódarabok szakadtak le, miközben a hátsó vályogfal és a tető is megmozdult. Nagyon félelmetes volt – mondja a házigazda.

A földomlás miatt életveszélyessé vált épületből a tűzoltók felügyelete mellett hozhatták csak ki személyes tárgyaikat, amelyeket Imre szüleihez vittek, akik mindössze néhány háznyira laknak a megsérült épülettől. Egy szoba-konyhás házban él jelenleg is együtt a három generáció, összesen heten. A legszükségesebb ruháikat az ágyneműtartóban tárolják.

Elutasították a község vis-major pályázatát

A házigazda a történtek miatt még most is enyhén remegő kézzel nyitja ki a kulcsra zárt házat. Az ember szíve elszorul.

– Nem mintha nem tudnának bemászni a leomlott falon keresztül, de nyugodtabb vagyok, ha zárva van. De vigyázzanak, csak saját felelősségre jöjjenek be a házba. Nézzenek körül! Eltelt egy hónap, és a kezdeti biztató segítség csak ígéret maradt. Nem történt semmi! A polgármesteri hivatal ugyan felajánlott 200 ezer forintot albérletre, de az csak néhány hónapra jelentett volna megoldást. Viszont néhány napja megtudtuk, hogy az önkormányzat által beadott vis-major pályázatot elutasították. Tudja milyen indokkal? Itt a jegyzőkönyv!

A szemlebizottság megállapította, hogy a járdán, az úton és a közterületen nem látható károsodás, ezért feltehetően a karbantartás elmaradása miatt következett be a falomlás. Ezért nem indokolt a vis-major támogatás.

– Az a legelszomorítóbb, hogy az udvarra be sem jöttek, az épület hátsó részét meg sem nézték. Mindezt az utcán sikerült megállapítaniuk. Pedig nem ez az első eset ebben az utcában. Ez valamikor szőlőhegy volt, több elhagyott pince is beomlott ezen a néhány száz méteres szakaszon az elmúlt években – mondja a házigazda.

A szomszéd ház alá is átnyúlik a pince

A szomszéd is átjön, mint mondja, attól fél, hogy az ő háza is megroggyanhat, mert a pinceüreg minden irányban túlnyúlik a megsüllyedt épület falain.

– Azt mondták, vagy bontsuk le, vagy újítsuk fel az épületet. Azt sem tudjuk, miként fogjunk hozzá, milyen technológiát használjunk és mennyibe kerülhet a helyreállítás. Ha itt megmozdítunk valamit, félő, hogy további omlás is lesz. Azt sem tudjuk, hogy milyen vastag alattunk a beton, meddig tart a pince, kihez forduljunk segítségért – mondja elkeseredetten Batánovics Imre.

Címkék#versend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!