Közélet

2015.05.06. 19:00

Zárva tartás: zsúfoltság pihenőnap előtt

A vasárnapi zárva tartás miatt több üzletben is szinte elviselhetetlen a forgalom szombatonként. Harkányban más miatt szeretnék egyesek, hogy a szezonban minden bolt nyitva lehessen a hét hetedik napján.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Hogyan védik meg a családokat, ha csütörtöktől szombatig nyolc helyett este kilenckor jár le a munkaidő, s egy szabadnap maradt választott?” – vetette fel egy eladó a pécsi Árkádban. A véleményt többen is osztották. A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban általánosabb panasz – Pécsett és kisebb városokban is –, hogy szombaton elviselhetetlen lett a forgalom egyes helyeken. Ilyen jelzések eljutottak a siklósi polgármesterhez is, aminek nem örül, ahogyan annak sem, hogy vasárnap délelőtt Máriagyűdig kell utazni egy doboz cigarettáért. Marenics János szerint viszont azt, hogy miképpen hat a siklósi idegenforgalomra a vasárnapi tilalom, illetve a szűkebb kereteket jelentő feltételes szabályok, csak a szezon végén lehet majd értékelni.

Orfűn nem lesz változás Füziné Kajdy Zita polgármester elmondása szerint, mivel náluk a szezonban mindkét boltban vállalják a tulajdonosok a nyitva tartást.

Harkányban viszont a fürdőzők és a helyiek közül többen is szeretnék, hogy a szezonban rájuk ne vonatkozzanak az új nyitva tartási szabályok. Ők szeretnék, ha a fürdőváros-státusz miatt kivételt jelentenének, felmentést kapnának kiemelt turisztikai desztinációként a vasárnapi zárva tartás tilalma alól, hasonlóan ahhoz, ahogyan a kezdetekhez képest engedményt kaptak később a kikötőkben lévő üzletek. Egyes vendéglátósok is így vélekednek, mondván, egy forgalmasabb főutcán több vendégük lenne.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Önt zavarja-e a szombati zsúfoltság a boltokban?
---------------------------------------------------------------------------

Az elégedetlenkedők fő kifogása, hogy a bezárt üzletekben olcsóbban vásárolhattak, a kisebb boltokhoz, pláne a strandon belüli üzletekhez képest.

Baksai Tamás harkányi polgármester szerint a többség mást mond, és a hangadók közt olyanok lehetnek, akik valami miatt a nemzetközi hálózathoz tartozó üzletek érdekében beszélnek. Mindeközben szerinte a helyi kereskedőknek és a strandon üzletet vivőknek jobb lesz az új rend, ami nem rossz a város és a strand szempontjából sem.

Mégsincs nyitva vasárnaponként az Árkád Pécs

Habár legelőször azt írtuk, tudomásunk szerint az Árkád nem lesz nyitva az új rendszerben vasárnaponként, mert a boltok jó része nem nyithat ki, később azt a választ kaptuk a vezetéstől, hogy hét nap lesznek nyitva.

Kétszer ez így is történt, ám azóta zárva a ház vasárnaponként. Egy alkalommal egyetlen üzletben dolgoztak, nekik azonban az egyszeri és egyedi nyitva tartás engedélyeztetése mellett tudtunkkal vállalni kellett a részleges nyitva tartás költségeit is. Kerestük újra az Árkád vezetését, hogy megtudjuk, miért gondolták meg magukat, de nem kaptunk választ. A kereskedők szerint nem volt igény a félházzal sem működő üzletközpontra, részben azért, mert péntekenként, és főleg szombatonként hatalmas lett a forgalom. Az új rend egyik következménye, hogy eltűnt a heti egy ingyenes parkolási nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!