Közélet

2015.06.23. 15:38

Dr. Rendeki Ágnes munkaügyi bíró vezeti a Pécsi Törvényszéket

Azt remélem, azért gondoltak rám, mert látták, hogyan, milyen hozzáállással dolgozom - nyilatkozta dr. Rendeki Ágnes.

Babos Attila

– A Pécsi Törvényszéket megbízottként egy évig vezette, rendes, hat évre szóló kinevezését idén májustól kapta. Ön a Pécsi Munkaügyi Bíróság vezetője volt. Ritka, hogy e területről neveznek ki törvényszéki vezetőt, eleve mintha egy kicsit háttérben is lenne a nyilvánosságban a munkaügy. Meglepte, hogy önre gondoltak? Miért önt választhatták?
– Nemrég neveztek ki egy fiatal férfi kollégát törvényszéki elnöknek munkaügyi vonalról, de valóban nem jellemző. Meglepett a döntés, felmerült bennem is: miért én? Vezető pozícióban 2013-tól voltam, akkor lettem a Pécsi Munkaügyi Bíróság elnöke, majd a tavaly megalakult Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságé. Az új szervezet felépítése volt a feladatom, rendszeresen kellett egyeztetnem az Országos Bírói Hivatallal. Azt remélem, azért gondoltak rám, mert látták, hogyan, milyen hozzáállással dolgozom.

– Édesapja neves büntetőbíró volt. Emiatt választotta ezt a pályát?
– A nagypapám is jogász volt, három fiúgyermekük közül kettő lett jogász. Édesapám számomra kora egyik legjelentősebb büntetőjogásza volt, óraadóként tanított Pécsett, mindene volt a szakma. Kiskoromtól mellette sertepertélve szívtam magamba a szakma iránti szeretetet.

– Maradt a hagyomány a családban?
– A nővéreméknél igen, ő közjegyző egy másik megyében, férje büntetőbíró. A fiuk választott jogi pályát, az én gyerekeim a férjem vonalát viszik tovább, mérnöki pályán, de ez náluk már fiatalon eldőlt, azt hiszem.

– Miért lett munkaügyi bíró?
– Fontos szerepe van Gyenge Andrásnak, aki akkor is, amikor odakerültem, 1993-ban, illetve 2012-ig vezette a Pécsi Munkaügyi Bíróságot. Mindent, amit a munkajogról tudok, tőle tudom, a szakmai tudása mellett elhivatottsága, szakmai alázata is példamutató volt. Az élet hozta, hogy munkaügyi bíró lettem, de így kellett lennie. Kezdetben „kétkezes” bíróként vittem büntető- és polgári ügyeket is egyszerre. Később lettem büntetőbíró, aztán Pécsett, a Munkaügyi Bíróságon adódott lehetőség, elvállaltam, azóta sem bántam meg.

– Pénteken is tárgyal. Miért?
– Mert szeretem, mert nem akarok elszakadni a szakmától, mert élvezem a tárgyalóterem légkörét.

– Milyen a légkör?
– A büntetőügyek hangulata másféle, az katonás dolog, szigorú szabályokkal, eljárásrenddel. A munkaügyi eljárás egyfajta mediátori szerep is, eleve békéltetéssel kezdődik, sokat beszélnek az ügyfelek, mesélnek magukról, családjukról, az életet magát látjuk.

– Vagyis jó pszichológusnak kell lennie?
– Annak is, meg kell ismerni a feleket, rá kell érezni arra, mikor kell irányítani, terelni az ügyet, a beszélgetést, tudni, mikor közbeavatkozni a fő cél, a megegyezés érdekében. A munkaügyi bíróságon egy átlagos ügy fél év alatt lemegy, nyolcvan százalékban első fokon jogerős döntés születik.

– Miben más egy átlagos munkaügyi per 1993-ban és 2015-ben?
– Nagyon más volt a kinti világ akkor, voltak nagy cégek, szakszervezetek. Az ügytípusok alapvetően nem változtak, munkaszerződés megszűnésével, munkabérekkel, juttatásokkal, szabadsággal kapcsolatosak ma is. Az ügymennyiség csökkent, úgy 15-20 százalékkal. Ma már alig van közalkalmazotti felperes, és egyre bonyolultabbak az ügyek.

– Mivel kapcsol ki?
– Szeretünk utazni a férjemmel, és kifejezetten szeretek főzni. Nagy szerelem az olvasás és a színház. Utóbbi családi hagyomány, a hetvenes évek elejétől van pécsi színházbérletem. A könnyedebb darabokat is kedvelem, de azt még jobban, ha gondolkodóba ejt, amit látok.

Mohácson, Komlón is dolgozott

Dr. Rendeki Ágnes 1959-ben született Komlón, Pécsett nevelkedett, de édesapja áthelyezése miatt a gimnáziumot Szekszárdon végezte. Jogásznak már Pécsett tanult, 1984-ben diplomázott, akkor került fogalmazóként a Mohácsi Járásbíróságra, ahová 1986-ban nevezték ki bírónak. 1991 januárjától a Komlói Városi Bíróságra került büntetőbíróként. A Pécsi Munkaügyi Bíróságon 1993 óta dolgozott.

Férje gépészmérnök; fia, Gábor mechatronikai mérnök, fejlesztőmérnökként dolgozik Magyarországon; lánya, Dóra alkalmazott fizikát, orvosi fizikát tanul masterképzésen a Műegyetemen.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik