Közélet

2015.07.01. 11:39

Menekültek Pécsett: miért itt, merre tovább?

A Dunántúli Napló munkatársa külön „műszakot” tartott szerdán a pályaudvaron, ahol megtudta: Szeged nem bírja a rohamot, és Deberecen az úticél.

bama.hu, B. A.

A Dunántúli Napló munkatársa délelőtt a pécsi vasútállomáson ellenőrizte, hogy helytálló-e az az információ, hogy a tegnapi eset nem egyedülálló, hanem mostanában rendszeresen fordulnak meg menekültek a városban. Tapasztalata alapján a válasz: igen.

Reggel még kesztyűs rendőrök felügyelték azt a 8-10 fős társaságot, akikkel néhány órával később rendőrök nélkül, a pályaudvaron látszólag turistaként sétálva találkoztunk. Ők arról érdeklődtek, hogy hogyan juthatnának el Budapestre, ahol egy barátjuk várja őket - mi pedig arról kérdeztük őket, honnan jöttek, hogyan és milyen célból érkeztek Pécsre.


Mint kiderült, a 24 éves férfi és hasonló korú társai Szíriából érkeztek. Pécsett a bevándorlási hivatalban kaptak papírt, amely többek között arra jogosítja fel őket, hogy ingyen elutazzanak Debrecenbe. A fiatalok azonban nem oda, hanem Budapestre szeretnének menni.

A pályaudar különböző létesítményeiben dolgozókat is kérdeztük, mit tapasztaltak a napokban. Elmondták, hogy naponta látják fehér furgonnal, rendőri kísérettel érkezni a menekülteket, akiket a Dombóvárra tartó vonatra szállítanak föl. Egyesek úgy tudják, erre további 2-3 hétig lehet számítani. Azt is mesélték, hogy szombaton kisebb összetűzés alakult ki, amikor egyszerre sok menekült kívánt a mobil jegypénztár várójában tartózkodni, rendőri intézkedésre is sor került. Úgy tudjuk, jegy nélkül ugyanis nem tartózkodhatnak a helyiségben.

A pályaudvarnál egyébként három mobil vécét is felállítottak, kimondottan a menekültek számára.

A bevándorlási hivatalnál is jártunk, ott menekültekkel ugyan nem találkoztunk, de mobil vécéket ott is kihelyeztek.

A pécsi migráns-helyzettel kapcsolatban a nap folyamán további részletekkel jelentkezünk. Igyekszünk kideríteni, hogy miért Pécsen keresztül, és vajon Dombóvárra, vagy esetleg további célpontba vezet-e az erre járó menekültek útja.

Kiderült: Debrecenbe utaznak, Dombóvár csak átszállás, Szeged nem bírja

A 12:50-es dombóvári vonat indulásához a pályaudvarra visszatérve 40-50 fős menekültcsoporttal és az őket kísérő rendőrökkel találkoztunk. Sikerült szóba elegyedni két fiatal férfval, akikről kiderült, hogy eredeti hazájukból, Afganisztánból még 2007-ben menekültek el. Azóta Görögországban éltek és dolgoztak – egyébként szobafestő-mázolóként –, ám miután a helyzet ott is tarthatatlanná vált, a továbbállás mellett döntöttek.

A helyszínen azt is sikerült megtudni, hogy a migránsokat azért Dombóvárig közlekedő vonatra szállítják fel, mert a Pécs-Budapest vonalon jelenleg érvényes vágányzár miatt ott vonatpótló buszra kell átszállni. Mert egyébként a Pécset megjáró menekültek végcélja is Debrecen: a vasútra visszaszálva a budapesti Déli Pályaudvarra, onnan rendőri kísérettel a Keletibe átutazva kerülnek végül debreceni vonatra.

És hogy miért kell ezt a nagy kört bejárniuk a Csongrád megyébe érkező migránsoknak. Úgy tudjuk, azért, mert a szegedi bevándorlási hivatalnak nincs akkora kapacitása, amivel győzné az érkezők regisztrációját. Egy részüket ezért Pécsre utaztatják, ahol értesülésünk szerint kivétel nélkül menekültként kerülnek nyilvántartásba - és jutanak vissza a fent leírt vonalon Debrecenbe.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!