Közélet

2015.08.17. 14:37

Befejeződik az Országos Kékkör megújítása

A végéhez közeledik Magyarország legnépszerűbb turistaútvonala, az Országos Kékkör megújítása: a 2,7 milliárd forintos beruházás utolsó elemeit szeptember végére adják át - mondta a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs munkatársa hétfőn Pécsett, sajtótájékoztatón.

MTI, turistamagazin.hu

Széki Gabriella utalt arra, hogy a Országos Kékkör a három kéktúra – az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra – egységesítésével jött létre, s az európai uniós támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően Európa egyik legmodernebb és leghosszabb, 2550 kilométeres turistaútvonala lett.

Kiemelte: a munkálatok keretében megtisztították az utakat, újrafestették a jelzéseket, 230 objektumot, köztük kilátókat, hidakat, turistaházakat, pihenőhelyeket építettek vagy hoztak rendbe, felújították a pecsételőhelyeket, lecserélték a pecséteket. Hozzátette, hogy a turisták tájékozódását és információkkal való ellátását 10 ezer tábla segíti, a kékkör nyomvonalának GPS-alapú felmérésével, az adatoknak a Természetjárók Térinformatikai Rendszerébe rögzítésével lehetővé vált mobil alkalmazás készítése.

Széki Gabriella szólt arról, hogy a projekt részeként szolgáltatóhálózatot építettek ki, az ide tartozó 350 szállásadó, vendéglátóegység, s mások mellett kerékpáros szerviz kedvezményt ad a természetjáró kártyát felmutató túrázóknak.

A kommunikációs munkatárs kitért arra, hogy a megújult Országos Kékkör útvonalának karbantartása kiemelt feladat lesz, amelyben a tervek szerint 249 úgynevezett ranger nyújt segítséget.

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a bakancsos turizmus tekintetében utoljára 40-50 évvel ezelőtt volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű fejlesztés.

Reményét fejezte ki, hogy a turizmus ezen formájának a közeljövőben legalább akkora reneszánsza kezdődik, mint amilyen az 1970-es, 1980-as években volt.

Az Országos Kékkör (forrás: turistamagazin.hu)

Az Országos Kékkör (OKK) nagy múltú, évtizedek alatt kiépült, élő, létező útvonal, az egyik legismertebb hazai turisztikai brand. Azáltal, hogy egy hosszan elnyúló útvonal, bejárása (ez a mozgalom lényege) lehetővé teszi a turistaforgalom területi széthúzását, azaz ne csak egy-két frekventált helyet látogassanak a túrázók, hanem az útvonal mentén jussanak el az ismert turisztikai célpontoktól távolabb eső, felfedezendő helyekre is. Az OKK ún. alacsonyküszöbű szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek is bekapcsolódhassanak a belföldi turizmusba.

Az útvonal teljesítésének sportértéke is felértékelődött, ami további célcsoport felé való nyitást tesz lehetővé. Az OKK nagy múltja és viszonylagos népszerűsége ellenére jelenleg nem rendelkezik modern marketinggel, a fejlődéshez szükséges korszerű marketingstartégia kidolgoztása szintén a projektcsapat feladata.

Az Országos Kékkört három túramozgalom alkotja: Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra.

A legrégebbi az Országos Kéktúra, mely középhegységeinken áthaladó, Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos turistaút 1128 km hosszan. Ez hazánk és Európa első hosszú távú turistaútja. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra a Kaposvár és Szekszárd között a hetvenes években kialakított Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalaknak az Országos Kéktúra útvonallal történő összekötése révén jött létre Rockenbauer Pál „...és még egymillió lépés…” című TV filmsorozata nyomán. Az Alföldi Kéktúra hazánk második leghosszabb gyalogos turistaútja. Bemutatja legnagyobb és „legmagyarabb” tájegységünk szinte minden jellegzetességét a Kiskunság homokbuckáitól a Körös-vidék végeláthatatlan szántóin át a Nyírség erdős területéig.  Az Alföldi Kéktúra Szekszárdról, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra végpontjától indul, és Sátoraljaújhelyig tart, ahonnan az Országos Kéktúra érhető el. A három nagy kék jelzésű túraútvonal alkotja az „Országos Kék kört”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!