Közélet

2015.08.10. 16:33

Belvárosi pékségek: árat, minőséget szab a verseny

Amit akár még egy évtizede is csak külföldi útjaink során irigyelhettünk, az mára valóra vált Pécsett is. Legalábbis a belvárosban mindenképpen. A történelmi városrész szinte minden pontjáról percek alatt elérhető legalább egy pékség. De vannak már olyan körzetek is, ahol válogathatnak a vásárlók a sütödék között.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Minden reggel lejövök friss péksüteményért. Nyugdíjasként én általában kiflit szoktam vásárolni, de ahogy gyakorta látom az ismerős arcokat, mindenkinek megvan már a kialakult listája. Gondolom, más az igény otthon, ha kisgyerekek, más, ha nagyobb étvágyú tinédzserek várják a reggelirevalót – avatott be a kialakult vásárlási szokásokba a belvárosban élő Horváth Sándorné.

Amint a reggeli belvárosi forgalom mutatja, nincs egyedül ezzel a szokásával. Ráadásul, mint más belvárosi lakosok is mondják, az élelmiszer-­kereskedelem eme ágának a gyarapodása más kedvező fejleményt is hozott a városközpontban lakók számára. Egyre többen élvezik ugyanis annak előnyét, hogy a gombamód szaporodó pékségek között – a belvárosnak van már több olyan mikrokörzete is, ahol százméteres sugarú körben akár három-négy sütöde is található – ha nem is vérre menő, de éleződő verseny alakul ki a vásárlókért.

Mint mondják, már nem feltétlenül kell városszéli multiüzletbe menni azért, hogy olcsó kiflit vagy zsemlét vásároljon az ember, hiszen a piaci verseny itt is letöri, darabonként bőven húsz forint alá is viheti a termékek árát. Egyre többen élnek a zárás előtti akciókkal, amikor is az üzlet kedvezményekkel igyekszik teljesen kiüríteni a polcokat, tálcákat, kosarakat.

A pékségek között kialakult piaci verseny jótékony hatást gyakorolt az üzletek kínálatára is. Az alappéktermékeken túl speciális áruk – különböző összetételű kenyerek, szendvicsek, akár szerényebb ebédnek beillő kész ételek – színesítik a palettát, sőt, az utóbbi időben a süteménykínálat sem merül már ki néhány keksz-, muffin- vagy rétesféleségben. Nem véletlen tehát, hogy nemcsak vásárolni, hanem egyre többen reggelizni, ebédelni is járnak a belvárosi pékségekbe.

Rajtuk nem fogott ki a kötelező vasárnapi zárva tartás sem

A vasárnapi boltbezárás nem érinti a belvárosi pékségek zömét. Mivel ezek a boltok általában a 200 négyzetméteres határ alatt vannak, már csak az üzemeltető rugalmasságán, leleményességén, no és persze a kereslet alakulásán múlik, hogy melyik üzlet nyit ki a hét minden napján. Mint belvárosi körsétánk alkalmával kiderült, ilyenre és olyanra is akad példa. A kinyitók a kereslethez igazodva rövidített nyitva tartással fogadják a vásárlókat, akik ilyen módon akár kedvezőbb helyzetben is lehetnek, mint a külső városrészekben élők. Arra pedig, hogy van igény a friss péksüteményre a hét utolsó napján is, bizonyíték a kis élelmiszerboltok megnövekedett forgalma. Az egyre nagyobb rugalmasságról tanúbizonyságot tevő beszállítók ellenére a gyakorlat leginkább az, hogy naponta legfeljebb egy-egy alkalommal hoznak friss árut hétvégén, és a készlet kimerülése esetén ezeken a napokon már nincs mód utánrendelésre, pluszszállítmány igénylésére sem.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!